Matthäus Merian

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Matthäus Merian
Frankfurt ca. 1612. Kopperstikk av Matthäus Merian

Matthäus Merian der Ältere eller «Matheus den eldre» (født 22. september 1593 i Basel, død 19. juni 1650 i Bad Schwalbach nær Wiesbaden, Hessen i Tyskland) var en kjent sveitsisk gravør og en Europas ledende forleggere på 1600-tallet.

Han var født i Basel og tilhørte den kjente slekten Merian. Han lærte teknikken for å lage kopperstikk, deretter fulgte arbeide og studier i Strasbourg, Nancy og Paris, før han kom tilbake til Basel i 1615. Året etterpå dro han til Frankfurt am Main og fikk arbeide hos forleggeren Johann Theodor de Bry. Han ble gift med datteren i huset og arvet forlagshuset noen år senere. Han fikk borgerskap i Frankfurt 1626 og dermed rett til å utgi egne og andres verker.

To av barna hans, blant dem Maria Sibylla Merian, ble selv illustratører.

Han arbeidet for det meste i Frankfurt. Allerede som ung mann laget han unike byprospekter, som det fra Basel, 1615. Sammen med Martin Zeiler (15891661), en tysk geograf - og senere sammen med sønnen Matthäus Merian der Jüngere (e.g. «Junior»)(16211687), produserte han en rekke «Topographica», i alt 21 bind som nå er kjent som Topographia Germaniae. Det omfatter en rekke byprospekter, kart over landene og et større verdenskart. Bindene gikk i mange opplag. I tillegg redigerte han ferdig og ga ut sin avdøde svigerfars prosjekter Grand Voyages og Petits Voyages.

Han døde etter flere år med sykdom i 1650.

Hans store verk har tjent til forbilde for et tilsvarende svensk verk, Suecia Antiqua et Hodierna av Erik Dahlberg. Det tyske reisemagasinet Merian har navnet etter ham.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]