Hopp til innhold

Katedralen i Sevilla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Katedralen i Sevilla
Detaljbilde
Christofer Columbus' sarkofag
Inne i katedralen

Katedralen i Sevilla (spansk: La Catedral de Sevilla, fullstendig navn: Catedral de Santa María de la Sede) er en romersk katolsk katedral i Sevilla i spanske Andalucía.[1] Den er den største gotiske katedral og den tredje største kirke i verden. Den er også den største katedral i verden da de to større kirkene, portugisiske Basílica do Santuário Nacional de Nossa Senhora Aparecida og Peterskirken i Roma, ikke er seter for biskoper. Katedralen ble registrert i 1987 av UNESCO som et sted innen verdensarven, sammen med palasset Alcázar av Sevilla og Archivo General de Indias, også i Sevilla.[2]

Etter at katedralen ble fullført tidlig på 1500-tallet, har katedralen i Sevilla fortrengt Hagia Sophia i tidligere Konstantinopel som den største katedral i verden, en tittel den bysantinske kirke hadde i bortimot tusen år. Hagia Sophia i dagens Istanbul ble okkupert av muslimene og gjort om til en moské. Katedralen i Sevilla er gravstedet til Christofer Columbus.[3] Erkebiskopens palass er lokalisert på den nordøstlige stedet av katedralen.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Besøkende kommer i dag inn i katedralen fra Plaza de la Virgen de los Reyes.

Gjennom århundrene har katedralen gjennomgått en rekke store og små endringer og er påvirket av flere arkitektoniske perioder, med hovedtrekk fra mudéjar, gotikk, renessanse og nyklassisisme. Til slutt kom en periode der man gjorde forsøk på å ferdigstille alle de påbegynte byggestadier i den opprinnelige gotikkstil de var tiltenkt.

Fra selve moskeen er særlig tre av de bevarte elementer iøynefallende: La Giralda-tårnet, opprinnelig moskeens høye minaret, er blant Spanias best bevarte mesterverk i mudéjar-stil. Også katedralens forgård, Las Abluciónes, og den ene av hoveddørene, Del Perdón, er bevart fra moskeen.

Katedralen er en femskipet langkirke. Midtskipet er 36 meter høyt og 60 meter langt, noe som gjør det til Spanias lengste i sitt slag. På sitt største er katedralens grunnplan 116 meter langt og 76 meter bredt. Det høyeste punkt er 42 meter, og det finner man i tverrskipet.

Også hovedalteret er blitt bygget ut gjennom flere hundre år, og har kjennemerker fra alle de før nevnte perioder.

Hovedsakristiet er i plateresk (eller plateresque) byggestil, som er særegen for Spania og oppstod tidlig på 1500-tallet. Den utmerker seg ved sine sirlige dekorasjoner, og stilen smeltet etter hvert sammen med barokken. Navnet har den fra sølvsmedene (spansk: platéros).

Kapittelhuset i renessansestil er fra siste halvdel av 1500-tallet.

Christofer Columbus' sarkofag er i katedralen.

Katedralen er ett av Sevillas tre byggverk på UNESCOs Verdensarvliste.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Harvey, John (1957): The Cathedrals of Spain, B. T. Batsford
  • Montiel, Luis Martínez (1999): The Cathedral of Seville, Scala Publishers

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]