Katedralen i Sevilla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Katedralen i Sevilla
Detaljbilde
Inne i katedralen

Koordinater: 37°23′8,5″N 5°59′35″V Katedralen i Sevilla (La Catedral de Sevilla) ble opprinnelig bygget som en stor moské på 1100-tallet. Den ble ombygget til kristen kirke – og etter hvert katedral – etter at Ferdinand III av Castilla gjenerobret Sevilla i 1248. Ifølge UNESCO er Sevillas katedral Europas største gotiske byggverk.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Besøkende kommer i dag inn i katedralen fra Plaza de la Virgen de los Reyes.

Gjennom århundrene har katedralen gjennomgått en rekke store og små endringer og er påvirket av flere arkitektoniske perioder, med hovedtrekk fra mudéjar, gotikk, renessanse og nyklassisisme. Til slutt kom en periode der man gjorde forsøk på å ferdigstille alle de påbegynte byggestadier i den opprinnelige gotikkstil de var tiltenkt.

Fra selve moskeen er særlig tre av de bevarte elementer iøynefallende: La Giralda-tårnet, opprinnelig moskeens høye minaret, er blant Spanias best bevarte mesterverk i mudéjar-stil. Også katedralens forgård, Las Abluciónes, og den ene av hoveddørene, Del Perdón, er bevart fra moskeen.

Katedralen er en femskipet langkirke. Midtskipet er 36 meter høyt og 60 meter langt, noe som gjør det til Spanias lengste i sitt slag. På sitt største er katedralens grunnplan 116 meter langt og 76 meter bredt. Det høyeste punkt er 42 meter, og det finner man i tverrskipet.

Også hovedalteret er blitt bygget ut gjennom flere hundre år, og har kjennemerker fra alle de før nevnte perioder.

Hovedsakristiet er i plateresk (eller plateresque) byggestil, som er særegen for Spania og oppstod tidlig på 1500-tallet. Den utmerker seg ved sine sirlige dekorasjoner, og stilen smeltet etter hvert sammen med barokken. Navnet har den fra sølvsmedene (spansk: platéros).

Kapittelhuset i renessansestil er fra siste halvdel av 1500-tallet.

Christofer Columbus' sarkofag er i katedralen.

Katedralen er ett av Sevillas tre byggverk på UNESCOs Verdensarvliste.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Catedral de Sevilla – bilder, video eller lyd