Burgoskatedralen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Burgoskatedralen
   UNESCOs verdensarv   
Burgoskatedralen.
LandSpanias flagg Spania
StedBurgos
Innskrevet1984
Kriterium KULTUR
Se ogsåVerdensarvsteder i Spania
ReferanseUNESCO nr. 321
Burgoskatedralen ligger i Spania
Burgoskatedralen
Burgoskatedralen (Spania)

Burgoskatedralen (spansk: Catedral de Burgos) er en gotisk katedral i den spanske byen Burgos. Den er dedikert til jomfru Maria, og er berømt for sin enorme størrelse og unike arkitektur. Konstruksjonen begynte i 1221, etter fransk-gotiske parametere.

Katedralen hadde flere viktige modifikasjoner i på 1400- og 1500-tallet, og det siste arbeidet av betydning ble gjort på 1700-tallet, som også det århundret hvor de gotiske statuene ble forandret.

På begynnelsen av 1900-tallet ble noen deler av katedralen eliminert og ødelagt, som Archepiscopal-palasset og den øverste etasjen av klosteret. Katedralens stil er gotisk, selv om det har noe inspirasjon fra barokken og renessansen.

I katedralen henger verker av flere store kunstnere. Av de som henger der er verker av billedhuggerne i Colonia-familien, skulptørene Gil de Siloé, Felipe Vigarny og Juan de Anchieta, skulptøren og arkitekten Diego de Siloé, og maleren Sebastiano del Piombo («Den hellige familie på reise»).

Katedralen ble erklært som verdensarvsted av UNESCO den 31. oktober 1984. Dette er den eneste spanske katedralen som har denne tittelen, uten å være knyttet til det historiske sentrum av en by (som i Salamanca, Santiago de Compostela, Ávila, Córdoba, Toledo og Cuenca) eller sammen med andre bygninger, som i Sevilla.

Den viktigste av fasadene i katedralen ble inspirert i ren fransk-gotisk stil fra katedralene i Paris og Reims i Frankrike. Det består av tre travéer som er toppet av to firkantete tårn. De bratte spirene er av tysk innflytelse og ble bygd i det 15. århundre og er et verk av Juan de Colonia.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kapellet

Byggingen av katedralen ble bestilt av kong Ferdinand III av Castilla, og den engelsk-fødte biskopen av Burgos. Byggingen startet på tomten til den tidligere romanske katedralen den 20. juli 1221 og tok ni år å fullføre. Alteret ble først innviet i 1260, før det var en pause på 200 år før byggingen ble fullført i 1567.

Arkitektene som hadde ansvaret for byggingen av katedralen var en franskmann i det 13. århundre og en tysk i det 15. århundre. I 1417 deltok biskopen i Burgos i rådet i Konstanz og returnerte med byggmesteren Johannes av Köln (Juan de Colonia), som fullførte byggingen av tårnene på katedralen.

I 1919 ble katedralen gravstedet til Rodrigo Díaz de Vivar ( «El Cid»), og hans hustru Doña Jimena, og den 31. oktober 1984 ble bygningen utpekt som et verdensarvsted av UNESCO.

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Fasaden av katedralen

Fasaden av katedralen er i tre etasjer, og har triple inngangspartier med ogivalt buete rammer, og med et galleri omsluttet av en fial balustrar og et gjennomboret rosevindu. I den øverste etasjen, er det to ogivale vinduer og flere statuer på sokler som er kronet med bokstaver hugget i stein: «PULC[H]RA ES ET DECORA». Det er flere rekkverk og balkonger i tårnene, med ytterligere innskrifter. De høyeste tårnene er 88 meter høye.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]