Alcalá de Henares

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alcalá de Henares
   UNESCOs verdensarv   
Cervantes-plassen
LandSpanias flagg Spania
StedMadrid
Innskrevet1998
Kriterium KULTUR, II, IV, VI
Se ogsåVerdensarvsteder i Spania
ReferanseUNESCO nr. 876
Alcalá de Henares ligger i Spania
Alcalá de Henares
Alcalá de Henares (Spania)

Alcalá de Henares, som betyr Citadellet ved elven Henares, er en by i Spania. Det historiske sentret i byen er en del av verdensarven til UNESCO og et av de første bispedømmene i Spania ble grunnlagt her. Byen ligger i den autonome regionen Madrid, 35 km nordøst for byen Madrid, 588 meter over havet.

Byen har i overkant av 200 000 innbyggere og er den nest største byen i regionen etter den spanske hovedstaden. Byen blir ofte bare kalt Alcalá, mens «de Henares» blir benyttet for å skille den fra flere andre byer med samme navn. Forfatteren Miguel de Cervantes ble født i Alcalá de Henares.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen har vært bosatt siden kobberalderen. Romerne erobret området i det første hundreåret f.kr. og bygde byen Complutum nær den tidligere keltiberiske bebyggelsen Iplacea. Dermed var dette den eneste romerbyen i regionen rundt Madrid. Med 10 000 innbyggere nådde han status som Municipium og hadde flere institusjoner. Etter at Romerriket falt, kom byen under vestgoterne. Den ble etterhvert mindre viktig, men en del pilegrimer kom hit for å besøke St. Justo og Pastor.

Tårnet på den gamle borget Alcalá Leene Vieja.

Maurerne erobret den vestgotiske byen i 711, og grunnla en ny bebyggelse. De bygde en al-qal'a, som betyr «citadell» på arabisk, på en nærliggende ås, idag kjent som Alcalá la Vieja (Gamle Alcalá). Den 3. mai 1118 ble han erobret tilbake av erkebiskopen av Toledo Bernardo de Sedirac for Castilla. De kristne kalte ham Burgo de Santiuste og bosatte seg i den opprinnelige romerske byen, mens den arabiske ble forlatt. Byen ble avstått til bispedømmet i Toledo. Frem til slutten av reconquistaen hadde den kristne byen både en jødisk og en maurisk bydel, samt kjente markedsplasser. Den sentrale plasseringen gjorde at kongene av Castilla ofte besøkte byen når de var på reiser.

En gang i 1480-årene hadde Kristoffer Columbus det første møtet med kong Ferdinand og Isabella, som finansierte reisen hans til Amerika, i byen.

I 1499 ble Universidad de Alcalá opprettet i byen.

Byen ble hardt skadet under den spanske borgerkrigen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]