Ibiza

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ibiza
Ibiza rock volcano (747230830).jpg
Geografi
PlasseringMiddelhavet
Areal 577 km²
Administrasjon
LandSpania
Posisjon

Ibiza
38°59′N 1°26′Ø

Ibiza og Formenteras flagg

Ibiza (på katalansk Eivissa) er en øy i Middelhavet. Ibiza er en av flere øyer i øygruppen Balearene, som ligger i Middelhavet. Ibiza er 542 km² stor. Den har en befolkning på 142 065 (2016).[1] Den største byen på øya er Ibiza by. Sør for Ibiza ligger øya Formentera. Ibizas fremste inntektskilde er turismen, og øya anses vanligvis for å være en såkalt «partyøy».

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet Ibiza kommer av det opprinnelig arabiske ordet "Yabisah" ("يابسة") som betyr 'Land' eller 'landsherre'. Eivissa er den offisielle katalanske stavemåten og uttales [əj'vi.sə]; men navnet på spansk er Ibiza (vanligvis uttalt med den katalanske varianten [iˈβ̞i.θa], [ɪˈbi.t͡sa]).

Historie[rediger | rediger kilde]

I 654 f.Kr. grunnla fønikiske nybyggere en havneby på Balearene, Ibossim (fra det fønikiske iboshim, tilegnet guden for musikk og dans, Bes.[2] Hun ble senere kalla Ebusus av romerne.) Grekerne, som kom til Ibiza mens fønikerne var her kalte de to øyene Ibiza og Formentera Pityûssai («øyene med furutre»).[3] Assyria invaderte øya og fønikerrne forsvant. Ibiza kom så under Karthago, som også var en tidligere fønikisk koloni. På øya ble det produsert farge, salt, fiskesaus (garum) og ull.

En helligdom tilegnet gudinna Tanit ble bygd ved grotta ved Es Culleram og resten av Balearene ble en del av handelsområdet til Ibiza etter 400 f.Kr. Ibizia var en stor handelsstasjon langs handelsrutene i Middelhavet, og startet å opprette sine egne handelsstasjoner på Mallorca, som Na Guardis.

Under den andre punerkrigen ble øya angrepet av to brødre fra Scipio-familien i 209 f.Kr., men de ble værende lojale til Karthago. Da det startet å gå dårlig for kartagerne på fastlandet, var Ibiza brukt som tilfluktssted for general Mago. Her samlet han forsyninger og menn før han seilte til Menorca og deretter Liguria. Ibiza fikk forhandlet frem en gunstig avtale med romerne som gjorde at Ibiza ikke ble ødelagt og kunne holde frem de puniske institusjonene sine langt inn i tiden under Romerriket. Derfor finnes det i dag gode eksempel på senere punisk sivilisasjon på Ibizia. Under Romerriket ble øya en rolig utpost og havnet etter hvert utenfor de viktige handelsrutene.

Etter Romerrikets fall og en kort periode under vandalene og så Østromerriket, ble øya erobret av maurerne. Ibiza kom i nær kontakt med byen Dénia (den nærmeste havnebyen på fastlandet) og de to områdene ble styrt av den samme taifaen.

Øya ble gjenerobret for kristendommen av kong Jakob I av Aragon i 1235. Siden da hadde øya forskjellige former for selvstyre, men i 1715 fjernet kong Filip V av Spania selvstyret. Hele Balearene fikk selvstyre da demokratiet kom til Spania i 1970-åra. I dag er øya en del av den autonome regionen Balearene sammen med Mallorca, Menorca og Formentera.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Ibiza – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Redigér på wikidata
  • (en) Ibiza – galleri av bilder, video eller lyd på Commons Redigér på wikidata