Hospital de Sant Pau

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 41°24′46″N 2°10′28″Ø

Hovedinngangen til Hospital de la Santa Creu.
En av paviljongene.

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Det hellige korsets og sankt Paulus' sykehus) var Barcelonas første moderne sykehus. Det ligger i Guinardó, og dagens bygninger ble bygd mellom 1901 og 1930. De er tegna av den katalanske arkitekten Lluís Domènech i Montaner. Sammen med Palau de la Música Catalana, av samme arkitekt, står bygningen på UNESCOs verdensarvsliste. De kom med på lista i 1997. Hospital de la Santa Creu er per 2015 ikke i bruk som sykehus. Det det skal gjøres om til museum en gang i framtida. Deler av det er allerede museum med adgang for besøkende.[1]

Selve sykehuset ble lagt opp med paviljonger i tre etasjer, med balkonger, slik at pasientene skulle få lys og luft, med parkmessig anlegg omkring. De tekniske funksjonene ble i størst mulig utstrekning lagt under jorden. De fremste, og mest synlige husene er rikt dekorert med relieffer og mosaikker. Hovedporten er en del av administrasjonsbygget.

Selv om bygningene ble bygd på 1900-tallet, ble selve sykehuset grunnlagt i 1401, da seks mindre sykehus slo seg sammen. Det lå da nær sentrum av byen, i El Raval. I dag holder Biblioteca de Catalunya (Catalonias nasjonalbibliotek) og en kunstskole til i den bygningen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brosjyre fra stedet, innhentet november 2015.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]