Cáceres (Spania)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gamlebyen i Cáceres
   UNESCOs verdensarv   
Cáceres.
LandSpanias flagg Spania
StedExtremadura
Innskrevet1986
Kriterium KULTUR, (III)(IV)
Se ogsåVerdensarvsteder i Spania
ReferanseUNESCO nr. 384
Cáceres ligger i Spania
Cáceres (Spania)
Cáceres (Spania)

Cáceres er provinshovedstaden i Cáceres i Extremadura i Spania. Byen har rundt 90 000 innbyggere og kommunen har et areal på 1750,33 km², den største kommunen i hele Spania.

Det har vært bebyggelse nær Cáceres siden førhistorisk tid. En har funnet spor etter denne i grottene i Maltravieso og El Conejar. Byen ble grunnlagt av romerne i 25 f.Kr..

I gamlebyen (Ciudad Monumental) står fremdeles bymurene fra antikken, og denne delen av byen er kjent for de mange storkereir. Innenfor bymurene ligger en middelalderby uten ytre tegn på modernisering, og av den grunn er mange filmer spilt inn her. Universidad de Extremadura og to astronomiske observatorier ligger i Cáceres. Byen er også et bispesete.

Cáceres ble innskrevet på verdensarvlisten til UNESCO i 1986 på grunn av blandingen av romansk, islamsk, nordgotisk og italiensk renessanse-arkitektur. 30 tårn fra den muslimske perioden står fremdeles i Cáceres, og av disse er Torre del Bujaco det mest kjente.

Cáceres er en av byene som kjemper om å bli europeisk kulturhovedstad i 2016.

Historie[rediger | rediger kilde]

Maltravieso-grotta.

Opprinnelsen til Cáceres går tilbake til førhistorisk tid med funn fra grottemaleri i Cuevas de Maltravieso (Maltravieso-grottene) som går tilbake til sen steinalder. Turister kan se rester fra middelalderen, romertida, maurertida og gullalderen for jødisk kultur i Spania. Cáceres har fire hovedområder som kan utforskes: den historiske bydelen, den jødiske bydelen, det moderne senteret og utkantstrøkene.

Byen ble grunnlagt som Castra Caecilia av Quintus Caecilius Metellus Pius og ble viktig som en strategisk by i romertida. Rester av de første bymurene bygd av romerne på 200-tallet og 300-tallet eksisterer fremdeles, inkludert en port, Arco del Cristo.

Etter at Vestromerriket tok vestgoterne over byen og han gikk inn i en nedgangsperiode frem til araberne erobret Cáceres på 700-tallet. De neste hundreårene var den under arabisk styre, men maktforholdet skiftet stadig mellom maurere og kristne. I denne perioden bygde araberne om byen, med murer, palass og mange tårn, som Torre de Bujaco. Cáceres ble gjenerobra av de kristne på 1200-tallet. I denne perioden hadde byen en viktig jødisk bydel. På 1400-tallet var folketallet nesten 2000, og nesten 140 jødiske familier bodde i Cáceres. Den jødiske befolkningen ble drive ut da dronning Isabella og Ferdinand av Aragon kom til makten i 1492, men mange spor fra ruinene er fremdeles synlige i dag i Barrio San Antonio.

Cáceres blomstret under reconquistaen og under oppdagelsen av Amerika, og viktige spanske familier og adlige bygde hjemmene sine og små palass her. Mange familier fra Extremadura deltok i reiser til Amerika hvor de gjorde seg rike. På 1800-tallet art Cáceres hovedstad i provinsen, og byen startet å vokse. Under den spanske borgerkrigen flatet folketallet ut.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]