Parc Güell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Parc Güell
Oppkalt etterEusebi Güell
Areal10,79 hektar
Kart
Parc Güell
41°24′49″N 2°09′10″Ø

Parc Güell er en park med arkitektoniske elementer i Barcelona i Catalonia, Spania. Den ligger i den nordlige delen av byen, på en høyde i El Carmel i distriktet Gràcia. Parken ble tegna av den katalanske modernistiske arkitekten Antoni Gaudí, og ble bygd mellom 1900 og 1914. Den står på UNESCOs verdensarvliste som en del av «Antoni Gaudís verker».

Güell-familien var en velstående familie som levde på begynnelsen av 1900-tallet og visjonen deres var å bygge en liten eksklusiv landsby i Park Güell. Gaudí var involvert i arbeidet fra 1900 til 1904, men det ble aldri det boligområdet som visjonen var. På grunn av økonomiske problemer ble prosjektet stoppet og bare et par hus ble bygget. Ett av dem er Gaudís eget, og han bodde der i flere år. I dag er parken åpen for fri bruk av byens innbyggere, og er en av Barcelonas fremste turistattraksjoner.

Ved hovedinngangen er parkens kanskje største attraksjon, fontena Font del Drac, med den kjente porselensøgla. Bak trappene ved fontena ligger Sala de les Cent Columnes, et stort rom støtta opp av søyler, som opprinnelig skulle bli en markedsplass.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]