Mjømna kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 60°55′19″N 4°54′04″Ø

Mjømna kirke
Gulenbilder 021.jpg
Område Gulen
Bispedømme Bjørgvin bispedømme
ProstiNordhordland prosti
FellesrådGulen
Byggeår 1901
Kirkegårdkirken har kirkegård
Arkitektur
Arkitekt Anders O. Korsvold
Teknikkpanel
Byggematerialetre
Tårnkirken har tårn
Korrett avsluttet kor
Skipenskipet med søyler og galleri
Kirkerommet
Prekestol1901
Døpefonti tre antakelig fra 1901
Alteraltertavle fra 1927 Jesu oppstandelse av Wilhelm Bjørknes
Plasser310
Beliggenhet

Mjømna kirke
60°55′19″N 4°54′3″E

Mjømna kirke (Mjømna kyrkje) er en langkirke fra 1901Mjømna i Gulen kommune. Kirken ble vigslet 5. november 1901 av biskop Johan Willoch Ericsen. Arkitekt og byggmester var Anders O. Korsvold fra Fonna. Byggverket er i tre og har 310 plasser.

Historie[rediger | rediger kilde]

Mjømna kirke
Mjømna kirke med kirkegården

I 1892 ble det anlagt gravplass på Mjømna og derfor var det naturlig å bygge kirken her. Mjømna sogn ble opprettet ved kongelig resolusjon 23. juli 1900 og i 1901 ble kirken bygges delvis ved lån og delvis med gaver. Før hadde folk på øyene vært nødt til å reise til Eivindvik kirke og dette hadde ført til ulykker. I 1932 ble det bygget egen kai ved kirken.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Byggmester Anders Korsvold tok på seg å lage et utkast til kirkebygg. Dette ble godkjent med noen små endring av arkitekt Schirmer som var statlig bygningsinspektør. Kirketomten lå i utmarken ned mot sjøen omkranset av knauser. Kirken er bygget som en enkel kirke. Den har sakristi på hver side og tårn over en firkantet tårnhals over tårnfoten. Den er også våpenhus. Til 50-årsjubileet ble det gjort små endringer og reparasjoner på selve kirkehuset Toalett og bårehus er bygget i egne tilbygg i 1973.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Som ny ble kirken malt innvendig i en lys grønnfarge med gule felt i dørene og grønne felt i galleriet. Skipet har flatt tak som skråner ut mot sidene. Der er tre søyler på hver side. Sideveggene i skipet har fire spissbuede vinduer. Koret er litt smalere enn skipet og har et vindu på hver side. Kirken er enkelt dekorert, men har en tannsnittrand. Til 50-årsjubileet ble Mjømna kirke restaurert og malt inni.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Til å begynne med hadde alteret et utskåret hvitt trekors som senere ble byttet ut med en altertavle. Altertavlen er laget av Wilhelm Bjørknes og er en kopi etter Adolph Tidemand (1814-1876). Motivet er Jesu oppstandelse etter Tidemands bilde Christi Opstandelse fra 1871. Originalen henger i Bragernes kirke i Drammen. Tilsvarende kopier henger i over 80 norske kirker.

Prekestolen er fra 1901.

Døpefonten er i tre og er antakelig laget i 1901. Dåpsfatet er i sølv og har innskriften: Mjømens Kirke. I Faderens Sønnens og den Hellige Aads Navn. Det er fra 1909. Dåpsmuggen er i også i sølv.

Kirken har et votivskip formet som en fjæring laget av Ola Eiksund.

Orgelet er fra 1905

Kirkeklokken er fra 1965 laget ved Olsen og Nausen klokkestøperi.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Aaraas, Margrethe Henden, Dupedal, Torkjell. Vengen, Sigurd og Førsund, Finn Borgen; På kyrkjeferd i Sogn og Fjordane, bind 2 Sogn, Førde 2000 ISBN 82-91722-14-5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]