Alversund kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°34′19″N 5°13′59″Ø

Alversund kirke
Alversund kirke
Sted Alversund, Lindås
Kirkesamfunn Den norske kirke
Bispedømme Bjørgvin bispedømme
Prosti Nordhordland prosti
Fellesråd Lindås
Byggeår 1879
Endringer Restaurert i 1979
Kirkegård Ved kirken
Arkitektur
Arkitekt Jon Jonsen Alvær[1]
Materiale Tre
Kirkerommet
Plasser 200
Alversund kirke på Commons

Alversund kirke (Alversund kyrkje) er en langkirke fra 1879 i Lindås i Hordaland. Kirken er i tre og har 200 plasser. Den er en del av Den norske kirke og er prostikirke i Nordhordland prosti i Bjørgvin bispedømme.

Den første gang det blir beskrevet en kirke i Alversund er mest sannsynlig i den islandske Flateyarbok fra 1127 der det blir omtalt en kirke i Aluiðru. Man kan ikke være helt sikker på at det er Alversund som er ment her, men i Bergens kalveskinn fra omtrent 1350 blir det også beskrevet en kirke i Alversund som passer til beskrivelsen i Flatayarbok. Også flere kilder fra denne tiden omtaler en kirke i Alversund. Dette var mest sannsynlig en stavkirke som sannsynligvis stod litt vest for dagens kirke.[trenger referanse]

På 1600-tallet, i følge muntlige kilder i 1629, stod det klar en ny kirke litt nordvest for dagens kirke. I 1865 skal denne tømmerkirken ha hatt 90 plasser.

Dagens kirke ble vigslet 27. mai 1879 av biskop Birkeland. Arkitekten, Jon Jonsen Alvær, var broren tid den daværende kirkevergen. Den gamle kirken stod fremdeles da dagens kirke ble bygd, og ble stående noen år før den ble auksjonert bort. I 1979 ble kirken pusset opp.

Orgelet er bygget av J. H. Jørgensen i 1956 og har elleve stemmer, fordelt over to manualer pluss pedal.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Alversund kyrkje». Kirkesøk. Besøkt 30. august 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]