Alversund kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 60°34′19″N 5°13′59″Ø

Alversund kirke
Alversund kyrkje A.jpg
Område Lindås
Bispedømme Bjørgvin bispedømme
ProstiNordhordland prosti
FellesrådLindås
Byggeår 1879
EndringerRestaurert i 1979
KirkegårdVed kirken
Arkitektur
Arkitekt Jon Jonsen Alvær[1]
ByggematerialeTre
TakrytterTårnet ligger som en takrytter over våpenhuset.
Kirkerommet
Plasser200
Beliggenhet

Alversund kirke
60°34′20″N 5°14′0″E
Alversund kirke på Commons

Alversund kirke (Alversund kyrkje) er en langkirke fra 1879 i Lindås i Hordaland. Kirken er i tre og har 200 plasser. Den er en del av Den norske kirke og er prostikirke i Nordhordland prosti i Bjørgvin bispedømme.

Den første gang det blir beskrevet en kirke i Alversund er mest sannsynlig i den islandske Flateyarbok fra 1127 der det blir omtalt en kirke i Aluiðru. Man kan ikke være helt sikker på at det er Alversund som er ment her, men i Bergens kalveskinn fra omtrent 1350 blir det også beskrevet en kirke i Alversund som passer til beskrivelsen i Flatayarbok. Også flere kilder fra denne tiden omtaler en kirke i Alversund. Dette var mest sannsynlig en stavkirke som sannsynligvis stod litt vest for dagens kirke.[2]

På 1600-tallet, ifølge muntlige kilder i 1629, stod det klar en ny kirke litt nordvest for dagens kirke. I 1865 skal denne tømmerkirken ha hatt 90 plasser.

Dagens kirke ble vigslet 27. mai 1879 av biskop Birkeland. Arkitekten, Jon Jonsen Alvær, var broren tid den daværende kirkevergen. Den gamle kirken stod fremdeles da dagens kirke ble bygd, og ble stående noen år før den ble auksjonert bort. I 1979 ble kirken pusset opp.

Kirken er en rektangulær langkirke i tømmer. Koret er litt smalere enn kirkeskipet, og på nord- og sørsiden av koret er det sakristier. I vestenden er tårnet som en takrytter over våpenhuset. I kjelleren under kirken er det venterom for dåpsafamilier, samt et bårerom. Kirken er hvitmalt.


Innvendig er veggene kledd med furupanel. Korskillet er markert med brystninger som går litt over en og en halv meter ut i rommet fra hver side. Gulvet i koret er tre steg høyere enn i kirkeskipet. I korskillet er også både døpefontog prekestol. I vestenden av kirken er det galleri, med inngang fra våpenhuset. Orgelet er plassert på galleriet. Enkelte elementer i kirken som benker, vinduskarmer, dører og lignende er malt grønne, rødbrune og grå, med enkelte marmorerte felt.

Orgelet er bygget av J. H. Jørgensen i 1956 og har elleve stemmer, fordelt over to manualer pluss pedal.

Alteret er et enkelt kassealter. Bak det står en gotiserende altertavle med et sentralt bilde malt av Olaf Isaachsen i 1879. Bildet viser Jesu oppstandelse. Rundt alteret er det en oval alterring. Døpefonten er en åttekantet kalkformet døpefont i tre. En middelalderdøpefont i stein skal også stå i kirken. Prekestolen er også åttekantet, og ble satt inn da kirken var ny. Den er pyntet med symboler for de fire evangelistene, samt et kristussymbol. Dette ble malt i forbindelse med at kirken ble malt innvendig i 1929.[2]

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Alversund kirke». Kirkesøk. Den norske kirke. 
  2. ^ a b Alversund kirke - Norges kirker. Lest 25. april 2016

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]