Alversund kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alversund kirke
OmrådeLindås (–2019)
Alver (2020–)
BispedømmeBjørgvin bispedømme
ProstiNordhordland prosti
FellesrådAlver
Byggeår1879
EndringerRestaurert i 1979
KirkegårdVed kirken
Arkitektur
ArkitektJon Jonsen Alvær[1]
ByggematerialeTre
TakrytterTårnet ligger som en takrytter over våpenhuset.
Kirkerommet
Plasser200
Beliggenhet
Kart
Alversund kirke
60°34′20″N 5°14′00″Ø
Alversund kirke på Commons

Alversund kirke (Alversund kyrkje) er en langkirke fra 1879 i Alversund i Vestland fylke. Kirken er i tre og har 200 plasser. Den er en del av Den norske kirke og er prostikirke i Nordhordland prosti i Bjørgvin bispedømme.

Tidligere kirker på stedet[rediger | rediger kilde]

Den første gang det blir beskrevet en kirke i Alversund er mest sannsynlig i den islandske Flateyarbok fra 1127 der det blir omtalt en kirke i Aluiðru. Man kan ikke være helt sikker på at det er Alversund som er ment her, men i Bergens kalveskinn fra omtrent 1350 blir det også beskrevet en kirke i Alversund som passer til beskrivelsen i Flatayarbok. Også flere kilder fra denne tiden omtaler en kirke i Alversund. Dette var mest sannsynlig en stavkirke som sannsynligvis stod litt vest for dagens kirke.[2]

På 1600-tallet, ifølge muntlige kilder i 1629, stod det klar en ny kirke litt nordvest for dagens kirke. I 1865 skal denne tømmerkirken ha hatt 90 plasser.

Den nåværende kirken[rediger | rediger kilde]

Dagens kirke ble vigslet 27. mai 1879 av biskop Birkeland. Arkitekten, Jon Jonsen Alvær, var broren til den daværende kirkevergen. Den gamle kirken stod fremdeles da dagens kirke ble bygd, og ble stående noen år før den ble auksjonert bort. I 1979 ble kirken pusset opp.

Konstruksjon[rediger | rediger kilde]

Kirken er en rektangulær langkirke i tømmer. Koret er litt smalere enn kirkeskipet, og på nord- og sørsiden av koret er det sakristier. I vestenden er tårnet som en takrytter over våpenhuset. I kjelleren under kirken er det venterom for dåpsfamilier, samt et bårerom. Kirken er hvitmalt.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Innvendig er veggene kledd med furupanel. Korskillet er markert med brystninger som går litt over en og en halv meter ut i rommet fra hver side. Gulvet i koret er tre steg høyere enn i kirkeskipet. I korskillet står en døpefont og kirkens prekestol. I vestenden av kirken er det et galleri, med adkomst fra våpenhuset. Orgelet er plassert på galleriet. En del av interiøret, som benker, vinduskarmer og dører, er malt grønne, rødbrune og grå, med enkelte marmorerte felt.

Orgelet er bygget av J. H. Jørgensen i 1956 og har elleve stemmer, fordelt over to manualer pluss pedal.

Alteret er et enkelt kassealter. Bak det står en gotiserende altertavle med et sentralt bilde malt av Olaf Isaachsen i 1879. Bildet viser Jesu oppstandelse. Rundt alteret er det en oval alterring. Døpefonten i tre er åttekantet, og formet som en kalk. En middelalderdøpefont i stein skal også stå i kirken. Prekestolen er også åttekantet, og ble satt inn da kirken var ny. Den er pyntet med symbolene til de fire evangelistene, samt et kristussymbol. Dette ble malt i forbindelse med at kirken ble malt innvendig i 1929.[2]

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (no) «Alversund kirke». Kirkesøk. Den norske kirke. 
  2. ^ a b Alversund kirke - Norges kirker. Lest 25. april 2016

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]