Mitsumasa Yonai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mitsumasa Yonai
米内 光政
Mitsumasa Yonai smiling cropped.jpg
Født2. mars 1880
Morioka
Død20. april 1948 (68 år)
Morioka
Utdannet ved Imperial Japanese Naval Academy, Den japanske marinehøgskolen
Beskjeftigelse Politiker
Parti Uavhengig
Nasjonalitet Japan
Utmerkelser Storbånd av Den oppadstigende sols orden, storbånd av Den oppadstigende sols orden, Den gylne glentes orden
Japans statsminister
16. januar 1940–22. juli 1940
ForgjengerNobuyuki Abe
EtterfølgerFumimaro Konoe
Signatur
Mitsumasa Yonais signatur

I full formell admiralsuniform
Øverstkommanderende for den samlede flåten, 1936

Mitsumasa Yonai (født 2. mars 1880 i Morioka i Iwate, død 20. april 1948) var en admiral i den keiserlige japanske marinen, en politiker og han var for en kortere periode den 37. statsministeren for Japan fra 16. januar til den 22. juli 1940.

Yonai ble uteksaminert fra Imperial Japanese Naval Academy i 1901,[1] der han ble rangert som den 68 beste av til sammen 115 kadetter. Etter hans utdannelse fra marineakademiet tjenestegjorde han på den japanske korvetten Kongo og senere på krysseren Tokuwa før han ble forfremmet til fenrik i januar 1903. Han tjenestegjorde i mange forskjellige administrative stillinger frem mot slutten av den russisk-japanske krigen i 19041905, da han dro til sjøs igjen ombord på destroyeren Inazuma og senere på krysseren Iwate. Etter denne krigen tjenestegjorde han som offiser på krysseren Niitaka, slagskipet Shikishima, og skipet Tone.

Etter Yonai ble forfremmet til løytnant i desember 1912, deretter tok han eksamen ved den japanske stabsskolen, og han ble tildelt oppgaven som militær attaché til Russland under høydepunktet av den første verdenskrig. Mens Yonai fremdeles var i utlandet, ble han forfremmet til kommandør. Etter sammenbruddet av det russiske imperiet, ble Yonai kalt tilbake til Japan og han ble senere gjort til leder på slagskipet Asahi. Han steg raskt i gradene frem til han ble forfremmet til kaptein i desember 1920. Yonai ble senere sendt som en militær attaché til Polen der han oppholdt seg frem til 1922.

Da Yonai returnerte til Japan, var han kaptein på flere japanske krigskip, blant disse var krysseren Kasuga (1922–1923) og Iwate (1923–1924), og på slagskipet Fuso (i 1924) og Mutsu (1924–1925). Yonai ble forfremmet til kontreadmiral, den 1. desember 1925. Han ble gjort til sjef for den keiserlige marinens generalstab i desember 1926. Yonai ble utnevnt til admiral i april 1937 og han ble utpekt til marineminister i regjeringen til statsminister Senjūrō ​​Hayashi i 1937. Han tjenestegjorde i den samme posisjonen under de påfølgende administrasjonene til statsministerne Fumimaro Konoe og Kiichiro Hiranuma.

Som marineminister, ble Yonai skremt av de økende spenningene mellom Japan og Storbritannia og USA, i en tid da det meste av den keiserlige japanske hær allerede var bundet opp i en tilsynelatende uendelig hengemyr i Kina. Hans innsats for å fremme fred med USA og Storbritannia gjorde ham ekstremt upopulær blant de ultranasjonalistiske ekstremistene i hans eget hjemland. I likhet med admiral Isoroku Yamamoto, ble han på denne tiden offer for flere attentat-forsøk. Yonai støttet byggingen av flere slagskip i Yamato-klassen, i et forsøk på å opprettholde en militær balanse med verdens to andre sjømilitære supermakter på denne tiden.

Yonai ble utnevnt til statsminister for Japan og påbegynte dette embetet den 6. januar 1940, hadde mye støtte fra keiser Hirohito.[2] Som statsminister, fortsatte han den sterke pro-britiske, pro-amerikanske holdningen som han allerede hadde som marineminister og han fortsatte med hans sterke motstand mot avtalen med det nasjonalsosialistiske Tyskland og det fascistiske Italia. Etter den tyske okkupasjonen av Benelux-landene og Frankrike i mai og juni 1940 begynte det japanske militæret å vise misnøye med den anti-tyske politikken som Yonay førte. Disse uenighetene kom spesielt til syne i begynnelsen av juli 1940, da krigsministeren Shunroku Hata begynte å kritisere statsministeren, ofte også i det offentlig rom.

Yonai ble tvunget til å gå av som statsminister den 21. juli 1940 hovedsakelig på grunn av det sterke presset fra den keiserlige japanske hæren som støttet tyskerne. Yonai var visestatsminister samtidig som han var marineminister under regjeringen til statsminister Kuniaki Koiso fra den 22. juli 1944. Yonai forble marineminister under administrasjon til statsminister Kantarō Suzuki. I de siste ukene før Japans kapitulasjon, tok han parti med statsminister Suzuki og utenriksminister Shigenori Togo og støttet Potsdam-erklæringen i opposisjon til krigsministeren Korechika Anami, stabssjef Soemu Toyoda og generalen Yoshijirō Umezu.

Yonai forble marineminister under kabinettet til statsminister og prins Naruhiko Higashikuni og senere under statsminister Kijūrō Shidehara fra august 1945, hvor han ledet den endelige oppløsningen av den keiserlige japanske marinen. Yonai led av et høyt blodtrykk mesteparten av livet hans, men han døde av lungebetennelse i 1948 i en alder av 68 år. Hans grav ligger i hjembyen Morioka. Hans æresbevisninger inkluderer Order of the Golden Kite avførste klasse og utmerkelsen Ordenen av den stigende solen.

Referanser[rediger | rediger kilde]