Hopp til innhold

Nobuyuki Abe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Abe Nobuyuki
阿部 信行
Født24. nov. 1875Rediger på Wikidata
Kanazawa
Død7. sep. 1953Rediger på Wikidata (77 år)
Tokyo
BeskjeftigelsePolitiker, offiser Rediger på Wikidata
Utdannet vedDet keiserlige militærakademi
Rikugun Hoko Gakko
Hærens krigsskole
EktefelleMitsu Abe
PartiTaisei Yokusankai (19401945)
partiløs (–1940)
NasjonalitetJapan
Keiserriket Japan (–1947)
UtmerkelserStorbånd av Den oppadstigende sols orden
Japans statsminister
30. august 1939 – 16. januar 1940 (139 dager)
ForgjengerKiichirō Hiranuma
EtterfølgerMitsumasa Yonai
Generalguvernør av Korea
22. juli 1944 – 12. september 1945 (1 år og 52 dager)
ForgjengerKuniaki Koiso
EtterfølgerNedlagt
Signatur
Nobuyuki Abes signatur

Nobuyuki Abe (født 24. november 1875, død 7. september 1953) var general i den keiserlige japanske hær, generalguvernør av Korea[1], politiker og den 36. statsministeren i Japan fra 30. august 1939 til den 16. januar 1940.

Abe ble født inn i en tidligere samuraifamilie fra byen Kanazawa[2] i Ishikawa Prefekturet. Hans svoger var admiral Shigeyoshi Inoue som var en del av den japanske keiserlige marinen. Abe studerte ved en videregående skole i Tokyo. Mens han fremdeles var student, meldte han seg til militærtjeneste under den første kinesisk-japanske krigen som varte mellom 1. august 1894 og frem til 17. april 1895.

Militær karriere[rediger | rediger kilde]

Etter at den første kinesisk-japanske krigen som tok slutt i 1895, ble Abe uteksaminert fra den keiserlige japanske militærakademiet. I august 1918 ble regimentet som han var en del av sendt til Sibir under Japans sibirske kampanje, men han var aldri personlig involvert i noen kamphandlinger. Abe ble utnevnt til kommandør av den fjerde infanteridivisjon, den 22. desember 1930.

I 1933 ble Abe forfremmet til general og han ble gjort til øverstkommanderende for de den japanske hæren som var utstasjonert i det Japan-okkuperte Taiwan. I 1936 ble han plassert på reservelisten for offiserer. Abe Nobuyuki var ikke det opplagte førstevalget som statsminister etter sammenbruddet til Hiranuma Kiichiro og hans administrasjon. Imidlertid ble førstevalget syk og ble innlagt på sykehus. General Abe Nobuyuki ble derfor valgt som et kompromiss.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Kiichiro Hiranuma og Nobuyuki Abe

Abe hadde den fordelen av at han ikke tilhørte verken noen av de største politiske fraksjonene som fantes innenfor hæren og han ble også støttet som en relativ moderat politiker av den keiserlige japanske marinen, på den andre siden han ble foraktet av mange senior militære offiserer for hans totale mangel på noen som helst form for kamperfaring.[trenger referanse]

Abe ble innsatt som Japans statsminister den 30. august 1939 og etterfulgte dermed Kiichiro Hiranuma i dette embetet. I løpet av hans korte fire måneders ansiennitet, forsøkte Abe så raskt så mulig å avslutte den andre kinesisk-japanske krig som hadde brutt ut i juli 1937, men som ikke ble avsluttet før i 1945. Han forsøkte også å opprettholde Japans nøytralitet under det stadig eskalerende europeiske konflikten mellom Nazi-Tyskland på den ene siden og Storbritannia og Frankrike på den andre siden. Han var også imot å danne en politisk-militær allianse med Nazi-Tyskland og det fascistiske Italia som ble ledet av diktatoren Benito Mussolini.[trenger referanse]

Abe manglet støtte fra både det militære og nesten samtlige politiske partier,[trenger referanse] og derfor ble han snart erstattet av Mitsumasa Yonai i januar 1940, som bare fikk sitt i litt over 6 måneder. Tre måneder senere etter han ble erstattet som statsminister, sendte hæren Abe som en spesialutsending til Kina for å gi råd til det japansk-støttende regimet til Wang Jingwei i Nanjing, der han skulle forhandle frem en avtale som sikret japanske økonomiske og militære rettigheter i nordlige Kina.

Abe ble utnevnt til den tiende generalguvernør av Korea i 1944 og 1945. Etter at den andre verdenskrig var avsluttet, ble Abe arrestert av de amerikanske styrkene. Han ble imidlertid ikke siktet for noen krigsforbrytelser og ble derfor snart løslatt fra fangenskap. Hans andre sønn het Nobuhiro Abe. Han døde i september 1953, da han var 78 år gammel.

Referanser[rediger | rediger kilde]