Matsukata Masayoshi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Matsukata Masayoshi
松方 正義
4 MatsukataM.jpg
Født23. mars 1835
Kagoshima, Ryūkyū (nå Japan)
Død2. juli 1924 (89 år)
Tokyo, Japan
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Utdannet ved ZōshikanRediger på Wikidata
Ektefelle Matsukata Masako
Barn
7 oppføringer
Saburō Matsukata, Otohiko Matsukata, Kōjirō Matsukata, Iwao Matsukata, Masao Matsukata, Torakichi Matsumoto, Yoshiyuki MorimuraRediger på Wikidata
Parti Uavhengig
Nasjonalitet JapanRediger på Wikidata
Gravlagt Gravstedet i AoyamaRediger på Wikidata
Utmerkelser Storkorsridder av Sankt Mikaels og Sankt Georgs orden, storbånd av Paulowniablomstenes orden, storbånd av Krysantemumsordenen, kjede av Krysantemumsordenen, Silver Medal with Yellow RibbonRediger på Wikidata
Japans statsminister
18. september 1896–12. januar 1898
ForgjengerKuroda Kiyotaka (fungerende)
EtterfølgerItō Hirobumi
6. mai 1891–8. august 1892
ForgjengerYamagata Aritomo
EtterfølgerItō Hirobumi
Signatur
Matsukata Masayoshis signatur

Masayoshi Matsukata (japansk: 松方正義 Matsukata Masayoshi; født 25. mars 1835 i Kagoshima, død 2. juli 1924 i Tokyo)[1] var en japansk politiker og statsminister i andre halvdel av 1800-tallet og i første halvdel av 1900-tallet.

Masayoshi satt som den fjerde statsministeren i Japan fra 6. mai 1891 til 8. august 1892 og han var den sjette statsministeren fra 18. september 1896 til 12. januar 1898. Fra 1892 til 1896 satt Hirobumi Ito som statsminister.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Matsukata ble født i Kagoshima, Satsuma-provinsen (dagens Kagoshima Prefekturet). I en alder av 13 år begynte han ved Zoshikanakademiet.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Masayoshi startet sin karriere som byråkrat. Han ble brukt som bindeledd mellom Kyoto og regjeringen i Kagoshima. Matsukata var guvernør i Hita prefektur før han ble Japans statsminister.

Masayoshis evner som en administrator ble lagd merke til blant den politiske ledelsen i Tokyo, og etter to år ble han tilbakekalt til hovedstaden. Matsukata flyttet til Tokyo i 1871.

Matsukata ble utnevnt til finansminister i 1885. Han hadde denne stillingen i fem forskjellige regjeringer.[2] I to av dem var han samtidig statsminister.[2] Matsukata hadde i oppgave å beskytte den japanske industrien fra utenlandsk konkurranse, men dette arbeidet ble noe begrenset av ulike traktater og lover.

Blant Matsukatas politiske saker var opprettelsen av Japans bank og innføring av gullstandarden.[2]

Masayoshi ble i Storbritannia æret som Honorary Knight Grand Cross of Order of St. Michael og Saint George (GCMG).

Masayoshis ene sønn, Matsukata Kojiro (1865–1950), investerte en betydelig personlig formue i oppkjøp av flere tusen stykker vestlig kunst, for eksempel malerier, skulpturer og mye annen kunsthåndverk fra Vesten. Hans intensjon var at denne kunstneriske samlingen skulle være kjernen i et nytt nasjonalt museum for vestlig kunst. Selv om dette ikke ble oppnådd i hans levetid, ble det i 1959 opprettet et Nasjonalmuseum for vestlig kunst i Tokyo, der hele denne samlingen befinner seg.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]