Matsukata Masayoshi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Matsukata Masayoshi
松方 正義
4 MatsukataM.jpg
Født 23. mars 1835
Kagoshima, Ryūkyū (nå Japan)
Død 2. juli 1924 (89 år)
Tokyo, Japan
Ektefelle Matsukata Masako
Barn Saburō Matsukata
Utdannet ved Zōshikan
Parti Uavhengig
Nasjonalitet Japan
Utmerkelser storkorsridder av Sankt Mikaels og Sankt Georgs orden, Grand Cordon of the Order of the Paulownia Flowers, storbånd av Krysantemumsordenen
Statsminister av Japan
18. september 1896–12. januar 1898
Forgjenger Kuroda Kiyotaka (fungerende)
Etterfølger Itō Hirobumi
6. mai 1891–8. august 1892
Forgjenger Yamagata Aritomo
Etterfølger Itō Hirobumi

Prins Masayoshi Matsukata (født 25. mars 1835, død 2. juli 1924)[1] var en japansk politiker og statsminister i andre halvdel av 1800-tallet og i første halvdel av 1900-tallet.

Masayoshi satt som den fjerde statsministeren i Japan fra 6. mai 1891 til 8. august 1892 og han var den sjette statsministeren fra 18. september 1896 til 12. januar 1898. Fra 1892 til 1896 satt Hirobumi Ito som statsminister. Matsukata ble født inn i en gammel samurai familie i Kagoshima, Satsuma-provinsen (dagens Kagoshima Prefekturet). I en alder av 13 år begynte han ved Zoshikan akademiet, der han studerte læren til Wang Yangming, som understreket lojaliteten til den japanske keiseren.

Masayoshi startet sin karriere som byråkrat. I 1866 ble han sendt til Nagasaki for å studere vestlig vitenskap, matematikk og oppmåling. Han ble brukt som bindeledd mellom Kyoto og regjeringen i Kagoshima. Matsukata satt som guvernør før han ble Japans statsminister og i denne posisjonen innførte han en rekke reformer, inkludert veibygging, og han påbegynte byggingen av havnen i Beppu, og han bygde et vellykket barnehjem.

Masayoshis evner som en administrator ble lagd merke til blant den politiske ledelsen i Tokyo, og etter to år ble han tilbakekalt til hovedstaden. Matsukata flyttet til Tokyo i 1871 og han begynte arbeidet med å utvikle lover innenfor en ny skattereform. Under det nye skattesystemet ble det blant annet bestemt at alle skattytere skulle betale skatt med penger i stedet for med ris slik som var vanligere tidligere. Det nye systemet tok flere år før det ble fullstendig akseptert av det japanske folket. Matsukata ble utnevnt til finansminister i 1885. Matsukata hadde i oppgave å beskytte den japanske industrien fra utenlandsk konkurranse, men dette arbeidet ble noe begrenset av ulike traktater og lover.

Masayoshi ble i Storbritannia æret som Honorary Knight Grand Cross of Order of St. Michael og Saint George (GCMG). Masayoshi hadde mange barn (minst 13 sønner og 11 døtre) og flere barnebarn. Det sies at keiseren Meiji spurte ham hvor mange barn han hadde, men Masayoshi kunne ikke gi et eksakt svar fordi han ikke visste det selv en gang.

Masayoshis ene sønn, Matsukata Kojiro (1865–1950), investerte en betydelig personlig formue i oppkjøp av flere tusen eksempler av vestlig kunst som for eksempel malerier, skulpturer og mye annen kunsthåndverk fra Vesten. Hans intensjon var at denne kunstneriske samlingen skulle være kjernen i et nytt nasjonalt museum for vestlig kunst. Selv om dette ikke ble oppnådd i hans levetid, ble det i 1959 opprettet et National Museum of Western Art i Tokyo der hele denne samlingen befant seg.

Referanser[rediger | rediger kilde]