Junichirō Koizumi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Junichirō Koizumi
小泉 純一郎
Koizumi 2010 cropped.png
Født8. januar 1942[1][2] (77 år)
Yokosuka
Far Jun'ya Koizumi
Barn Kotaro Koizumi, Shinjirō Koizumi
Utdannet ved Keiouniversitetet, University College London
Beskjeftigelse Politiker, diplomat, samfunnsøkonom
Parti Det liberaldemokratiske parti
Nasjonalitet Japan
Utmerkelser Sikatuna-ordenen
Japans statsminister
20012006
ForgjengerYoshiro Mori
EtterfølgerShinzō Abe

Junichiro Koizumi (japansk: 小泉 純一郎 Koizumi Jun'ichirō) (født 8. januar 1942) er en japansk politiker og var den 87. statsministeren i Japan.

Junichirō Koizumi og George Bush under Koizumis statsbesøk i USA i 2006.

Han ble leder for det liberaldemokratiske partiet i Japan 24. april 2000, og ble valgt til statsminister 26. april 2001. Koalisjonsregjeringen hans hadde 78 av 121 seter i det japanske parlamentet.

Sommeren 2005 bestemte Koizumi seg for å oppløse annetkammeret (underhuset) i nasjonalforsamlingen, og skrev ut nyvalg. Dette fordi annetkammeret ikke ville godkjenne planen hans for å privatisere det japanske postvesenet.[3] Forslaget ble nedstemt med en margin på fem stemmer, og 51 av Koizumis egne partifeller stemte mot, eller unnlot å stemme.

Hans årlige besøk til Yasukuni-helligdommen, som hedrer falne japanske soldater (inkludert krigsforbrytere fra annen verdenskrig) skapte stor irritasjon i Kina og Sør-Korea.[4] [5]

I senere år har Koizumi markert seg som en sterk motstander av japansk atomkraft,[6] og kritiserte statsminister Shinzo Abe for å villede det internasjonale samfunn om situasjonen ved Fukushima I kjernekraftverk etter Fukushima-ulykken i 2001.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]