Osachi Hamaguchi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Osachi Hamaguchi
濱口 雄幸
Osachi Hamaguchi posing.jpg
Født1. april 1870
Kōchi, Japan
Død26. august 1931 (61 år)
Tokyo, Japan
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i Tokyo, Third Higher SchoolRediger på Wikidata
Ektefelle Natsuko Hamaguchi
Barn Takehiko Hamaguchi, Iwane HamaguchiRediger på Wikidata
Parti Rikken Minseito (1927–1931)
Kenseikai (inntil 1927)
Nasjonalitet JapanRediger på Wikidata
Gravlagt Gravstedet i AoyamaRediger på Wikidata
Utmerkelser Storbånd av Den oppadstigende sols orden, storbånd av Paulowniablomstenes ordenRediger på Wikidata
Japans statsminister
10. mars 1931–14. april 1931
ForgjengerKijūrō Shidehara (Fungerende)
EtterfølgerWakatsuki Reijirō
2. juli 1929–14. november 1930
ForgjengerTanaka Giichi
EtterfølgerKijūrō Shidehara (fungerende)
Signatur
Osachi Hamaguchis signatur

Osachi Hamaguchi (født 1. april 1870, død 26. august 1931) var en japansk politiker og satt som den 27. statsministeren i Japan fra den 2. juli 1929 til 14. april 1931.[1]

Han ble uteksaminert fra juss faktueltet ved det keiserlige universitetet i Tokyo og han begynte sin karriere som byråkrat innenfor det japanske Finansdepartementet. Han ble utnevnt til visekommunikasjonsminister i 1912 og han ble utnevnt til assisterende finansminister i 1914. Hamaguchi ble valgt inn i underhuset av den japanske riksdagen i 1915, som medlem av det politiske partiet Kenseikai.

Senere var han finansminister under den første og den andre administrasjonen til statsminister Kato Takaaki (1924–1925) og som minister for Wakatsuki Reijirō i 1926. I 1927 ble Hamaguchi utnevnt til leder for det nye politiske partiet Rikken Minseitō som ble grunnlagt etter sammenslåingen av de to partiene Kenseikai og Seiyu Hontō. Etter sammenbruddet av administrasjonen til statsminister Tanaka Giichi i 1929, ble Hamaguchi utnevnt til det nye statsministeren for Japan.

I sin embetsperiode, forsøkte Hamaguchi å styrke den japanske økonomien gjennom finanspolitikken strenge tiltak. Hamaguchis finanspolitikk viste seg imidlertid katastrofal. Den Hamaguchi regjeringen satte japanske yen på gullstandarden for å stimulere eksporten, et tiltak som sterkt forverret virkningen av den verdensomspennende store depresjonen på 1929 på den allerede svake økonomien. Denne svikt i Hamaguchi økonomiske politikk spilt i hendene på høyreorienterte elementer, som allerede er rasende etter regjeringens forsonlige utenrikspolitikk og arbeid for å redusere militærutgiftene.

Hamaguchi ble offer for et attentatforsøk den 14. november 1930 da han ble skutt i nærheten av jernbanestasjonen i Tokyo. Ni år tidligere ble statsministeren Hara Takashi blitt knivstukket og myrdet på nesten samme sted.. De store skuddskadene gjorde at Hamaguchi ble innlagt på sykehus i flere måneder, men han kjempet seg gjennom skadene og var fremdeles aktiv innen politikken. Han ble erstattet av Wakatsuki Reijirō som den neste statsministeren. Hamaguchi døde i august 1931, da han var 61 år gammel.

Referanser[rediger | rediger kilde]