Saionji Kimmochi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Saionji Kinmochi
西園寺 公望
Kinmochi Saionji 2.jpg
Født 23. oktober 1849
Kyoto, Tokugawa shogunate (now Japan)
Død 24. november 1940 (91 år)
Gravlagt Tama-gravstedet
Utdannet ved Universitetet i Paris, Sorbonne
Yrke Politiker, diplomat
Parti Rikken Seiyūkai
Nasjonalitet Japan
Utmerkelser Storbånd av Den oppadstigende sols orden, storbånd av Paulowniablomstenes orden, storbånd av Krysantemumsordenen
Statsminister av Japan
30. august 1911–21. desember 1912
Forgjenger Katsura Tarō
Etterfølger Katsura Tarō
7. januar 1906–14. juli 1908
Forgjenger Katsura Tarō
Etterfølger Katsura Tarō
10. mai 1901–2. juni 1901
Fungerende
Forgjenger Itō Hirobumi
Etterfølger Katsura Tarō

Saionji i villaen Zagyosō i Shizuoka i Japan

Prins Saionji Kimmochi (født 23. oktober 1849 i Kyoto i Japan, død 24. november 1940) var en japansk politiker, statsmann og han satt i to perioder som statsminister for Japan. Han hadde høy rang og tilhørte den japanske adelen der adelstittelen var arvelig. Han ble Japans mest ærede statsmann i løpet av 1920-tallet og 1930-tallet.

Saionji ble adoptert i 1851, men han vokste opp i nærheten av hans biologiske foreldre, og både hans biologiske foreldre og hans adoptiv-foreldre var bosatt i nærheten av keiserpalasset i Kyoto. Den unge Saionji Kinmochi besøkte svært ofte keiser-palasset i barne-og ungdomsårene som en lekekamerat av den unge prinsen som senere ble den nye keiseren. Han forlot Japan ombord på skipet SS Costa Rica sammen med en gruppe på tretti andre japanske studenter som seilte til San Francisco på studietur. Han reiste videre til Washington D.C, der han møtte Ulysses Grant, daværende president i USA. Deretter krysset han Atlanterhavet der han tilbrakte 13 dager med sightseeing i Storbritannia, før han ankom Paris for første gang den 27. mai 1871.

I 1919 ledet Saionji ledet den japanske delegasjonen på fredskonferansen i Paris som følge av den første verdenskrig, men hans rolle under denne konferansen var i hovedsak mest symbolsk på grunn av hans dårlige helse på denne tiden. I løpet av store deler av hans offentlige karrieren prøvde Saionji å redusere den keiserlige japanske hærs innflytelse innen nesten alle politiske saker. Han var en av de mest liberale politikere av keiser Hirohito sine politiske rådgivere, og han favoriserte vennlige forbindelser med land som Storbritannia og USA.