Takeo Miki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Takeo Miki

Takeo Miki (født 17. mars 1907, død 4. november 1988) var en japansk politiker og den 41. statsminister i Japan.

Miki var født i Awa og studerte ved Meijiuniversitetet. Han studerte også ved University of Southern California i Los Angeles. I 1968 fikk han en æresdoktorgrad i jus derfra. Han ble valgt inn i Japans riksdag i 1937 og var der til han døde i 1988. I denne tiden ble han valgt 19 ganger på 51 år. Han tok over som statsminister etter Kakuei Tanaka 9. desember 1974 etter at Tanaka kom i problemer som følge av korrupsjonsanklager relatert til eiendomsselskaper og bygningsfirmaer. Når han ble valgt, skyldtes det dels hans rykte som politisk ubesudlet og dels det at han hadde en liten maktbase på grunn av at han tilhørte et lite politisk miljø. Men han var egentlig ikke klar til å ta over som statsminister, og ved valget mumlet han noe om «lyn fra klar himmel».

Miki under en tale for FN.

Etter at han var blitt valgt, prøvde Miki å reformere Japans liberaldemokratiske parti. Han satte i gang undersøkelser vedrørende Lockheedskandalen, noe som ga ham mange fiender internt i partiet. Fraksjonsledere startet en kampanje med slagordet Ned med Miki. Selv om han var populær, klarte ikke partiet å vinne flertall ved valget i 1976, og Miki valgte å gå av. 24. desember 1976 overlot han vervet til Takeo Fukuda.[1]

Mens han bodde i Seattle som student, jobbet han som oppvasker på den kjente japanske restauranten Maneki. Som statsminister gav han 1000 kirsebærtre til Seattle i forbindelse med feiringen av minnet om 200-årsdagen for etableringen av USA. Gaven ledet til etableringen av kirsebærblomstringsfestivalen i Seattle, en festival ble startet i 1976 og som fremdeles arrangeres hvert år.

Referanser[rediger | rediger kilde]