Taro Aso

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Taro Aso
Taro Aso cropped.jpg
Født20. september 1940 (77 år)
Iizuka
Ektefelle Chikako Asō
Far Takakichi Asō
Mor Kazuko Asō
Søsken Princess Tomohito of Mikasa, Yutaka Asō
Utdannet ved Gakushuin-universitetet, London School of Economics, Stanford University
Beskjeftigelse Politiker, diplomat, gründer, skytter, samfunnsøkonom
Parti Det liberaldemokratiske parti
Nasjonalitet Japan
Livssyn Katolisisme
Utmerkelser Storkors med diamanter av Solordenen

Taro Aso (麻生 太郎, Asō Tarō; født 20. september 1940 nær Fukuoka i Japan) var fra 2008 til 2009 Japans statsminister, den 92. i rekken. Han er også leder for Japans Liberaldemokratiske Parti (LDP). Taro Aso har vært medlem av Representantenes hus siden 1979. Han var utenriksminister fra 2005 til 2007 under statsministrene Shinzo Abe og Junichiro Koizumi. Dessuten var han i korte perioder generalsekretær for partiet LDP i 2007 og igjen i 2008.

Partileder og statsminister[rediger | rediger kilde]

Den 22. september 2008 valgte LPD Taro Aso som partiets fremtidige leder og etterfølger etter Yasuo Fukuda.[1] Valget til partileder gjorde det deretter til en formsak for den da 67-årige Aso å bli valgt til statsminister i Japan, som efterfølger for Yasuo Fukuda. Avgjørelsen ble truffet under en avstemning i Representantenes hus (hvor LDP har flertall) den 24. september 2008, hvor Aso ble valgt med overveldende flertall over opposisjonens kandidat Ichiro Ozawa.[2] Ved valget i august 2009 led LDP et stort nederlag for Det demokratiske parti under Yukio Hatoyama, som 16.september 2009 avløste Aso som statsminister.

Aso anses for å være en av de mest konservative av de toneangivende politikerne fra LDP.

Som katolikk tilhører Aso den lille kristne minoriteten i Japan, men han har ikke stilt sin reliøsitet til skue. Selv om kristne kun utgjør én prosent av det japanske folk har det med Aso vært fem kristne statsministre i landet etter annen verdenskrig. De fire andre var Masayoshi Ōhira, Ichirō Hatoyama, Tetsu Katayama og Shigeru Yoshida (Asos bestefar).

Taro Asos hustru Chikako er datter av tidligere statsminister Zenkō Suzuki. Hennes bror er medlem av Overhuset. Asos far, Takakichi, var medlem av Underhuset etter krigen. Taro Asos morfar var den tidligere statsminister Shigeru Yoshida. Asos tippoldefar Ōkubo Toshimichi var en nøkkelperson under Meijirestaurasjonen og ble senere innenriksminister.

Taro Aso er bror av prinsesse Tomohito av Mikasa, født Nobuko Asō, gift med prins Tomohito av Mikasa, sønn av prins Mikasa (Mikasa-no-miya). På dette vis er han nært knyttet til det japanske keiserhus.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]