Kijūrō Shidehara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kijūrō Shidehara
幣原 喜重郎
Kijuro Shidehara.jpg
Født13. september 1872
Kadoma, Japan
Død10. mars 1951 (78 år)
Tokyo, Japan
Gravlagt Somei Cemetery
Utdannet ved Universitetet i Tokyo
Beskjeftigelse Politiker, diplomat
Parti Uavhengig
Nasjonalitet Japan
Utmerkelse Storbånd av Den oppadstigende sols orden, storbånd av Paulowniablomstenes orden, Den hellige skatts orden
Japans statsminister
9. oktober 1945–22. mai 1946
ForgjengerNaruhiko Higashikuni
EtterfølgerShigeru Yoshida
14. november 1930–10. mars 1931
fungerende
ForgjengerOsachi Hamaguchi
EtterfølgerOsachi Hamaguchi

Baron Kijūrō Shidehara (født 13. september 1872 i Kadoma i Osaka, død 10. mars 1951) var en prominent japansk diplomat, politiker og den 44. statsministeren i Japan.

Shidehara satt som statsminister fra 9. oktober 1945 til den 22. mai 1946. Han var en ledende talsmann for pasifisme i Japan både før og etter den andre verdenskrig. Hans kone, Masako, var den fjerde datteren til Iwasaki Yatarō, som var grunnleggeren av Mitsubishi zaibatsu. Shidehara ble utdannet ved Tokyo Imperial University, der han ble uteksaminert fra det juridisk fakultetet. Han ble deretter en del av det japanske utenriksdepartementet og han ble sendt til Korea i 1896. Han har senere arbeidet ved de japanske ambassadene i London, Antwerpen og i Washington D.C. før han ble sendt som ambassadør til Nederland og han var tilbake til Japan igjen i 1915. I 1915 ble Shidehara utnevnt til Japans utenriksminister og han hadde denne stillingen sammenhengende i de fem påfølgende administrasjoner.

Shidehara, Katō Tomosaburō og Tokugawa Iesato i 1921.
Shidehara og hans regjeringsmedlemmer i 1945.

I 1919 ble Shidehara utnevnt til ambassadør til USA og han var en av Japans ledende diplomatiske forbindelser mellom de amerikanske og japanske myndigheter på denne tiden. Samtidig som Shidehara var Japans ambassadør til Washington D.C., vedtok amerikanske myndigheter flere diskriminerende innvandringslover mot japanere som var bosatt og som arbeidet i USA på denne tiden. Det nye lovverket skapte mye uvilje og motstand både blant japanere i USA, men også hjemme i Japan.

I 1924 ble Shidehara utnevnt til utenriksminister i regjeringen til daværende statsminister Kato Takaaki og han fortsatte dette arbeidet under de neste statsministerne Wakatsuki Reijirō og Osachi Hamaguchi. Til tross for den økende japanske militarismen på denne tiden, forsøkte Shidehara å opprettholde et ikke-intervensjonistisk politikk overfor Kina, samt de gode relasjonene med Storbritannia og USA, som han beundret. I sin første tale til Riksdagen i Japan, lovet han å opprettholde prinsippene som var bestemt av det internasjonale Folkeforbundet.

I løpet av Shideharas lange diplomatiske karriere, ble han godt kjent for å beherske engelske godt. Da den sittende statsministeren, Osachi Hamaguchi, ble alvorlig skadet i et attentat, ble Shidehara utnevnt til en midlertidig statsminister frem til mars 1931. I oktober 1931 ble Shidehara omtalt på forsiden av det amerikanske nyhetsmagsinet TIME Magazine med bildeteksten "Japans Man of Peace and War".

Shidehara forble i regjeringen mellom 1931 og 1945. Han holdt en heller lav politisk profil frem til slutten av den andre verdenskrig. På tidspunktet for Japans overgivelse i 1945 var Shidehara kjent for sitt pro-amerikanske omdømme, og derfor ble han oppnevnt til Japans nye statsminister, fra 9. oktober 1945 til 22. mai 1946. Han satt også som leder for sitt politiske parti på denne tiden. Han døde i mars 1951, da han var 78 år og seks måneder gammel.