Keisuke Okada

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Keisuke Okada
岡田 啓介
Keisuke Okada 2.jpg
Født20. januar 1868
Fukui, Japan
Død7. oktober 1952 (84 år)
Gravlagt Tama-gravstedet
Utdannet ved Imperial Japanese Naval Academy, Den japanske marinehøgskolen
Beskjeftigelse Politiker, militærperson
Parti Uavhengig
Nasjonalitet Japan
Utmerkelser Storbånd av Den oppadstigende sols orden, storbånd av Paulowniablomstenes orden
Japans statsminister
29. februar 1936–9. mars 1936
ForgjengerFumio Gotō (Fungerende)
EtterfølgerKōki Hirota
8. juli 1934–26. februar 1936
ForgjengerMakoto Saitō
EtterfølgerFumio Gotō (Fungerende)
Signatur
Keisuke Okada 岡田 啓介s signatur

Keisuke Okada (født 20. januar 1868, død 7. oktober 1952) var en admiral i den keiserlige japanske marinen, høytstående politiker, statsmann og han satt som den 31. statsministeren for Japan fra 8. juli 1934 til 9. mars 1936.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Okada ble født i det som nå heter Fukui-prefekturet til en tidligere samurai-familie. Okada uteksaminert fra den japanske sjøkrigsskolen for kadetter i 1889. Han tjenestegjorde etter endt eksamen som kadett på det pansrede krigsskipet Kongo og deretter var han utstasjonert på krysseren Naniwa. Han tjente senere som løytnant på krigsskipene Itsukushima og Takachiho samt på korvetten Hiei.

Under den første kinesisk-japanske krigen, ble Okada utstasjonert på krigsskipet Fuji. Etterpå var han stasjonert på Shikishima og senere som en saksbehandler på krigsskipet Yaeyama. Under den russisk-japanske krigen, tjenestegjorde Okada som saksbehandler på forskjellige japanske fartøy, herunder Chitose, Kasuga og Asahi før han fikk sin egen kommando på skipet Kasuga, den 25. juli 1910. Han ble senere overført til Kashima i 1912.

Okada ble forfremmet til kontreadmiral, den 1. desember 1913, og deretter hadde han en lang rekke skrivebordsjobber deretter. Han ble forfremmet til viseadmiral, den 1. desember 1917 og admiral ble han den 11. juni 1924. I 1927 ble han utnevnt til marineminister innen administrasjonen til daværende statsminister Tanaka Giichi, men han sluttet i denne jobben i 1929 for å overta stillingen som militær rådgiver.

Okada og hans regjeringsmedlemmer i 1934.

I juli 1934 ble Okada utnevnt til å etterfulge Makoto Saito som den nye statsministeren i Japan. Han satt i knappe to år som statsminister før han valgte å gå av. Okada var en av de mer demokratiske og moderate politikerne når det gjaldt den økende styrken når det gjaldt japansk militarisme, og han var derfor et viktig mål for ekstremistiske krefter som presset på for et mer totalitært Japan.

Okada unnslapp med livet i behold fra et attentatforsøk den 26. februar 1936,[1] hovedsakelig fordi opprørsstyrkene som skulle gjennomføre attentatet drepte svogeren hans ved en feil, så vel som hans personlige sekretær, oberst Denzō Matsuo. Okada kom seg unna attentatet med minimale skader, men han forlot statsministerkontoret kun noen få dager senere. Under den andre verdenskrig, spilte Okada en ledende rolle i å styrte Hideki Tojo i 1944. Okada døde i 1952 da han var 84 år gammel, og hans grav ligger på Tama Reien, like utenfor Tokyo.

Referanser[rediger | rediger kilde]