Kōki Hirota

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kōki Hirota
広田 弘毅
Kohki Hirota suit.jpg
Født14. februar 1878
Fukuoka
Død23. desember 1948 (70 år)
Sugamo Prison
Gravlagt Shōfuku-ji
Ektefelle Shizuko Hirota
Utdannet ved Graduate School for Law and Politics, the University of Tokyo, Fukuoka Prefectural Shuyukan High School, Universitetet i Tokyo
Beskjeftigelse Politiker, diplomat
Parti Uavhengig
Nasjonalitet Japan
Utmerkelser Storbånd av Den oppadstigende sols orden
Japans statsminister
9. mars 1936–2. februar 1937
ForgjengerKeisuke Okada
EtterfølgerSenjūrō Hayashi
Signatur
Kōki Hirotas signatur

Kōki Hirota (født 14. februar 1878, død 23. desember 1948) var en japansk diplomat, statsmann, politiker som satt som landets 32. statsministeren fra 9. mars 1936 til 2. februar 1937.

Hirota fotografert under rettssaken der han var tiltalt for krigsforbrytelser

Hirota ble uteksaminert med en juridisk embetseksamen fra Tokyos keiserlige universitet. En av hans klassekamerater fra denne tiden var etterkrigstidens statsminister Shigeru Yoshida. Etter ferdig eksamen gikk Hirota inn i det japanske Utenriksdepartementet der han påbegynte sin karriere som diplomat og han tjenestegjorde i en rekke land overalt i verden.

I 1923 ble Hirota direktør for Europa- og Nord-Amerika-avdelingene i det japanske Utenriksdepartementet. Etter å ha tjenestegjort som Japans utsending til Nederland, ble han utnevnt til ambassadør i Sovjetunionen, en stilling som han hadde fra 1930 til 1932.[1] Hirota ble valgt til utenriksminister i 1933, i regjeringen til statsminister Saito Makoto.[2] Hirota beholdt posisjonen som utenriksminister i den etterfølgende regjeringen til statsminister Okada Keisuke.

Hirota trakk seg fra statsministerembetet etter uenigheter med flere av statsrådene.[trenger referanse] Kazushige Ugaki ble utnevnt til å etterfølge Hirota som den neste statsministeren, men han var ikke i stand til å danne regjering på grunn av kraftig motstand fra det japanske militæret.[trenger referanse] I februar 1937 ble Senjūrō ​​Hayashi utpekt til å erstatte ham som ny statsminister.

Etter annen verdenskrig ble han dømt for krigsforbrytelser og henrettet ved henging 23. desember 1948.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Koki Hirota. (2009, 14. februar). I Store norske leksikon. Hentet 4. april 2017 fra https://snl.no/Koki_Hirota.
  2. ^ World war II Database » People » Koki Hirota
  3. ^ TRIAL International: Koki Hirota