Hara Takashi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hara Takashi
原敬
Takashi Hara posing.jpg
Født9. februar 1856
Morioka, Tokugawa shogunate (nå Japan)
Død4. november 1921 (65 år)
Tokyo, Japan
Beskjeftigelse Politiker, skribent, journalist, diplomatRediger på Wikidata
Utdannet ved Law School of the Ministry of JusticeRediger på Wikidata
Parti Rikken Seiyukai
Nasjonalitet Keiserriket Japan, JapanRediger på Wikidata
Gravlagt Daiji-ji (Morioka)Rediger på Wikidata
Utmerkelser Storbånd av Den oppadstigende sols orden, storbånd av Paulowniablomstenes orden, storbånd av KrysantemumsordenenRediger på Wikidata
Statsminister av Japan
29. september 1918–4. november 1921
ForgjengerTerauchi Masatake
EtterfølgerKosai (fungerende)
Signatur
Hara Takashis signatur

Hara i formell uniform

Hara Takashi (født 9. februar 1856, død 4. november 1921) var en japansk politiker. Takashi Hara var Japans statsminister fra 29. september 1918 til han ble knivstukket til døde den 4. november 1921.[1]

Bakgrunn og virke[rediger | rediger kilde]

Hara ble født i en landsby i det som i dag er Iwate prefekturets hovedstad, Morioka. Han vokste opp i en samuraifamilie som hadde vært motstandere av Meijirestaurasjonen og etableringen av den samme regjeringen som Hara selv en dag skulle komme til å lede. På grunn av sin tilknytning til en tidligere fiende av den nye regjeringen ble han derfor stående på siden i den politiske verden i Japan.

Hara reiste hjemmefra i en alder av 15 år og dro til Tokyo med båt. Han mislyktes med å komme inn på Japans sjøkrigsskole og i stedet begynte han på en fransk skole. Det var der han lærte seg å snakke fransk flytende. Kort tid senere begynte han å studere juss ved det som senere skulle bli Universitetet i Tokyo.

I en alder av 17 år ble Hara døpt romersk katolsk, og han tok navnet «David», og selv om det ble spekulert i at han ble kristen for personlig vinning på denne tiden, forble han en kristen i det offentlige livet til den dagen han døde.

I en alder av 19 år brøt Hara med familiens samuraiklan og valgte i stedet å bli vanlig borger. Hara arbeidet senere som journalist for en avis i tre år. Han sluttet i denne jobben i protest mot redaktørenes forsøk på å gjøre avisen til et talerør for det konservative partiet Rikken Kaishintō.

I 1882 tok Hara opp en stilling som minister i det japanske utenriksdepartementet på anmodning fra den daværende utenriksministeren Inoue Kaoru. Hara ble deretter utnevnt til generalkonsul for Tianjin, Kina, og han ble den første sekretæren til den japanske ambassaden i Paris, Frankrike. Under styret til Mutsu Munemitsu (1844–1897), tjente Hara som viseutenriksminister og som Japans ambassadør til Korea. I 1900 returnerte Hara tilbake til Japan, og han sluttet seg til det nylig grunnlagte partiet Rikken Seiyukai som var blitt grunnlagt av Itō Hirobumi. Hara ble den første generalsekretæren i dette partiet.

Deretter ble Hara valgt til innenriksminister. I 1914, etter en lengre opphetet debatt innad i partiet, ble Hara utnevnt til president for partiet Rikken Seiyūkai for å erstatte den utgående og aldrende lederen Saionji Kinmochi. Ved det neste valget i 1917 ble dette partiet det største partiet i Japans Diet. Som statsminister ble Hara aldri noen favoritt blant de konservative politikerne, byråkratene og de militære, og han ble viden foraktet av sosialister. I løpet av hans periode, deltok Japan på fredskonferansen i Paris etter den første verdenskrig, og Japan sluttet seg til det internasjonale Folkeforbundet som en av grunnleggerne av dette.

I Korea, brukte Japan militær makt for å undertrykke et opprør, men senere begynte de med en noe mildere politikk for å redusere motstanden mot det japanske styret.

I november 1921, ble Hara myrdet (knivstukket) av en høyreorientert politiker som het Kon'ichi Nakaoka på jernbanestasjonen i Tokyo. Nakaoka ble sluppet ut fra fengsel etter 13 år etter å ha begått drapet på den sittende japanske statsministeren. Hara var 65 år gammel da han ble drept.

Referanser[rediger | rediger kilde]