Hitoshi Ashida

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hitoshi Ashida
Hitoshi Ashida.jpg
Født15. november 1887
Fukuchiyama
Død20. juni 1959 (71 år)
Tokyo
Utdannet ved Universitetet i Tokyo
Beskjeftigelse Politiker, diplomat
Parti Rikken Seiyūkai, Det liberaldemokratiske parti
Nasjonalitet Japan
Utmerkelse Storbånd av Paulowniablomstenes orden
Signatur
Hitoshi Ashidas signatur

Hitoshi Ashida (født 15. november 1887 i Fukuchiyama, Kyoto, død 20. juni 1959) var en japansk politiker som var den 47. statsministeren i Japan mellom 10. mars og frem til 15. oktober 1948.

Ashida studerte fransk sivilrett på Tokyo Imperial University. Etter endt eksamen arbeidet han i det japanske Utenriksdepartementet i tjue år. I 1932 kjørte Ashida sin første vellykkede kampanje for å bli tildelt en plass i det japanske Representantenes hus som medlem av det politiske partiet Seiyukai Party. Han var en kjent og fremtredende skikkelse i det umiddelbare etterkrigstidens politiske landskap, men ble tvunget til å fratre sitt lederansvar etter en korrupsjonsskandale som involverte to av hans høyere statsråder.

Etter den andre verdenskrigen var over, ble Ashida tildelt et sete i den nye parlamentet i Japan som medlem av partiet Venstre, som snart fusjonerte med Kijūrō Shidehara's Progressive Party som sammen dannet Japan`s demokratiske parti. Ashida ble valgt til president i dette nye partiet, og han ble utnevnt til utenriksminister i 1947 under den sosialistiske statsministeren Tetsu Katayama.

Ashida ble statsminister i 1948[1], og han ledet da en koalisjonsregjering bestående av både demokratiske og sosialistiske parti-medlemmer. Hans tid som statsminister endte bare sju måneder etter at den hadde begynt. To av hans statsråder ble anklaget for korrupsjon i Showa Electric-skandalen, som tvang hele hans regjering til å gå av. Ti år senere, i 1958, ble Ashida frikjent for alle anklager i forhold til denne hendelsen. Han døde bare et år senere, da han var 72 år gammel.

Referanser[rediger | rediger kilde]