Katō Tomosaburō

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Katō Tomosaburō
加藤友三郎
Admiral Kato Tomosaburo.jpg
Født 22. februar 1861
Hiroshima, Tokugawa shogunate (nå Japan)
Død 24. august 1923 (62 år)
Tokyo, Japan
Utdannet ved Imperial Japanese Naval Academy, Den japanske marinehøgskolen
Parti Uavhengig
Nasjonalitet Japan
Utmerkelser storbånd av Den oppadstigende sols orden, Grand Cordon of the Order of the Paulownia Flowers, storbånd av Krysantemumsordenen
Japans statsminister
12 June 1922–24 August 1923
Forgjenger Takahashi Korekiyo
Etterfølger Uchida Kosai (Acting)

Vicomte Katō Tomosaburō (født 22. februar 1861 i Hiroshima, død 24. august 1923) var en karriereoffiser i den keiserlige japanske marinen og han satt som den 21. statsministeren for Japan mellom den 12. juni 1922, og frem til 24. august 1923.

I militæret spesialiserte Katō seg både på artilleri og navigasjon. Etter å ha blitt utnevnt til løytnant i den japanske marinenen var Kato utstasjonert på korvetten Tsukuba i 1887, etterfulgt av tjenestetid på krysseren Takachiho. Han var saksbehandler på slagskipet Yashima og senere ble han kaptein på krigsskipet Tsukushi. Han ble forfremmet til kontreadmiral, den 1. september 1904.

Under den russisk-japanske krigen, var Katō stasjonert som stabssjef under ledelse av Admiral Togo Heihachirō på slagskipet Mikasa, der han assistere under Japans seier under slaget ved Tsushima. I løpet av denne tiden fikk han en meget dårlig mage, og han slet ofte med mageproblemer som f.eks. oppkast til tross for å ha tatt store mengder medisiner mot problemene. Kato ble utnevnt til viseminister for hele det japanske Sjøforsvaret i 1906, og han ble forfremmet til viseadmiral, den 28. august 1908.

Katō ble minister for den japanske marinen i august 1915, dager før han ble forfremmet til full admiral, den 28. august 1915. Kato døde etter en lang kamp mot kreften som på tidspunktet for hans død var langt framskredet. Han døde litt over et år inn i hans statsminister-periode. Han ble posthumt tildelt Krysantemumsordenen som er Japans fornemste orden.

Katō ble statsminister i 1922 og hans dødsfall kom rett før det store Kanto-jordskjelvet i september 1923, og derfor var Japan uten noen statsminister da denne katastrofen fant sted. Kato`s grav ligger i Aoyama Cemetery, Tokyo. Han ble etterfulgt av Yamamoto Gonnohyōe som tok over statsminister-embetet kort tid etter Kato`s dødsfall.