Katō Tomosaburō

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Katō Tomosaburō
加藤友三郎
Katō Tomosaburō cropped.jpg
Født 22. februar 1861
Hiroshima, Tokugawa shogunate (nå Japan)
Død 24. august 1923 (62 år)
Tokyo, Japan
Utdannet ved Imperial Japanese Naval Academy, Den japanske marinehøgskolen
Parti Uavhengig
Nasjonalitet Japan
Utmerkelser Storbånd av Den oppadstigende sols orden, Grand Cordon of the Order of the Paulownia Flowers, storbånd av Krysantemumsordenen
Japans statsminister
12. juni 1922–24. august 1923
Forgjenger Takahashi Korekiyo
Etterfølger Uchida Kosai (Acting)

Vicomte Katō Tomosaburō (født 22. februar 1861 i Hiroshima, død 24. august 1923) var en karriereoffiser i den keiserlige japanske marinen. Han var Japans 21. statsministeren mellom den 12. juni 1922 og frem til 24. august 1923.[1]

Admiral Katō Tomosaburō.

I militæret spesialiserte Katō seg både på artilleri og navigasjon. Etter å ha blitt utnevnt til løytnant i den japanske marinenen var Katō utstasjonert på korvetten «Tsukuba» i 1887, etterfulgt av tjenestetid på krysseren «Takachiho». Han var saksbehandler på slagskipet «Yashima» og senere ble han kaptein på krigsskipet «Tsukushi». Han ble forfremmet til kontreadmiral den 1. september 1904.

Under den russisk-japanske krigen, var Katō stasjonert som stabssjef under ledelse av admiral Togo Heihachirō på slagskipet «Mikasa», der han assistere under Japans seier under slaget ved Tsushima. I løpet av denne tiden fikk han en meget dårlig mage, og han slet ofte med mageproblemer som for eksempel oppkast, til tross for å ha tatt store mengder medisiner mot problemene. Katō ble utnevnt til viseminister for hele det japanske sjøforsvaret i 1906 og han ble forfremmet til viseadmiral den 28. august 1908.

Katō ble minister for den japanske marinen i august 1915, dager før han ble forfremmet til full admiral[klargjør] den 28. august 1915. Katō døde etter en lang kamp mot kreften, som på tidspunktet for hans død var langt framskredet. Han døde litt over et år inn i hans statsministerperiode. Han ble posthumt tildelt Krysantemumsordenen, som er Japans fornemste orden.

Katō ble statsminister i 1922, og hans dødsfall kom rett før det store Kanto-jordskjelvet i september 1923, noe som gjorde at Japan var uten statsminister da jordskjelvet fant sted. Katō er gravlagt på Aoyama-kirkegården i Tokyo. Han ble etterfulgt av Yamamoto Gonnohyōe som tok over statsministerembetet kort tid etter Katos dødsfall.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bjørklund, Oddvar - Holmboe, Haakon - Røhr, Anders (1974). Cappelens historiske atlas : med oversikter over fyrstehus, presidenter og regjeringssjefer (norsk). Norge: Cappelen. s. 177. ISBN 8202030102.