Max Tau

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Max Tau
Født 19. januar 1897
Bytom
Død 13. mars 1976
Oslo
Alma mater Christian-Albrechts-Universität zu Kiel
Nasjonalitet Tyskland, Norge
Medlem av Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung
Utmerkelser Großes Verdienstkreuz mit Stern des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, Schlesierschild, De tyske bokhandlernes fredspris, St. Olavs Orden
Humanisten Max Tau (1897-1976, til venstre) ved overrekkelsen av «De tyske bokhandleres fredspris» til den sveitsiske økumenikeren broder Roger (Roger Schutz, i hvit kutte) i Pauluskirken i Frankfurt 1974. Ved siden av Max Tau sitter den vesttyske presidenten Walter Scheel.

Max Tau (født 19. januar 1897 i Beuthen, død 13. mars 1976 i Oslo) var en norsk humanist, filosof og dikter av jødisk herkomst, født i Schlesien i Tyskland, men bodde senere i Berlin. Han ble dr.phil. 1927. Max Tau emigrerte med hjelp fra Tore Hamsun til Norge i 1938, og var her virksom som litteraturkritiker og forfatter. I 1942 flyktet han videre til Sverige, hvor han i 1944 ble innvilget norsk statsborgerskap av den norske eksilregjeringen. I 1945 flyttet han tilbake til Norge.

Mange av bøkene har et sterkt selvbiografisk tilsnitt, og gir levende bilder fra en bevegende livshistorie og talende uttrykk for Taus humanistiske livssyn.

I 1960 grunnla han Norsk-Tysk selskap (Deutsch-Norwegische Gesellschaft).

Tau gjorde en stor innsats for å gjøre nyere norsk litteratur kjent i Tyskland. Han var den første mottageren av de tyske bokhandleres fredspris i 1950.

Den Tyske Skole i Oslo, på tysk Deutsche Schule Oslo – Max Tau, er oppkalt etter ham.

Max Tau ble tildelt en rekke utmerkelser for sitt arbeide, deriblant Friedenspreis des Deutschen Buchhandels (1950), Nelly Sachs-prisen (1965), Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden med stjerne (1967), Sonningprisen (1970) og St. Olavs Orden (1972).

Han var medlem av Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hjemmesiden til Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]