Richard Nikolaus von Coudenhove-Kalergi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Richard von Coudenhove-Kalergi fotografert før 1926

Richard Nikolaus von Coudenhove-Kalergi (født 16. november 1894 i Tokyo, død 27. juli 1972 i Schruns, Østerrike) var en østerriksk forfatter, politiker og grunnlegger av Paneuropa-unionen, den første folkebevegelsen for et forent Europa.

Han var sønn av den østerriksk-ungarske ambassadøren i Japan og en japansk mor. Slekten var adelig, med tittel av greve.

I 1923 publiserte han sitt manifest Pan-Europa, og bevegelsen som fikk dette navnet ble grunnlagt året etter. Til de første medlemmene hørte Albert Einstein, Thomas Mann og Konrad Adenauer. Grev Coudenhove-Kalergi så Europa som en både økonomisk og kulturell motvekt til USA, Russland og Asia. Han var en av visjonærene for dagens europeiske idé og en europeisk selvforståelse.

Han foreslo et flagg for Europa, som imidlertid strandet på motstand fra Tyrkia, fordi det inneholdt et rødt kors. I 1950 var han den første mottageren av Karlsprisen.[1] Han foreslo den 3. august 1955 Ludwig van Beethovens ode «an die Freude» som europeisk nasjonalsang. Siden 1972 er oden Europarådets hymne, og siden 1985 den europeiske unions hymne, grunnlovsfestet i 2004.

Etter Coudenhove-Kalergis død ble Østerrike og Ungarns tidligere kronprins Otto von Habsburg Paneuropa-unionens president.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Karlsprisens internettside besøkt 28. juni 2014