Marina Abramović

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Marina Abramović
Marina Abramović (2014).jpg
Født30. november 1946 (71 år)
Beograd
Ektefelle Neša Paripović (19711976), Paolo Canevari (20052009)
Utdannet ved Kunstakademi (–1972), Academy of Fine Arts, Belgrade (19651970)
Beskjeftigelse
9 oppføringer
Universitetslærer, performancekunstner, filmprodusent, fotograf, videokunstner, billedhugger, lydkunstner, artist, scenograf
Nasjonalitet Den sosialistiske føderale republikken Jugoslavia, Den føderale republikken Jugoslavia, Serbia og Montenegro, Serbia
Medlem av Royal Academy

Marina Abramovic (født 30. november 1946) er en New York-basert serbisk performancekunstner som begynte sin karriere på begynnelsen av 1970-tallet.

Hun var aktiv som kunstner i over tre tiår. I 1976, etter å ha flyttet til Amsterdam, Nederland møtte Abramovic den vesttyske performancekunstneren Uwe Laysiepen, som bare gikk under navnet Ulay. De har samme fødselsdag, med er født forskjellige år. Marina Abramovic har kjøpt et eget teater som ligger to timer nord for Manhattan i Hudson, New York der hun skal opprette sin egen ideell organisasjon, en stiftelse for bevaring av performancekunst.

Hun vil bruke sitt eget teater til å arbeide og utvikle ideer når det gjelder video og produksjonsutstyr. På eiendommen vil det også bli et hus, bosatt av kunstnere. I 2008 ble Abramovic omtalt i Chiara Clementes dokumentar «Our City Dreams». Abramovic er også gjenstand for en uavhengig dokumentarfilm med tittelen «Marina» som er basert på hennes liv og kunstneriske ytelser. Filmen ble kringkastet i USA på fjernsynskanalen HBO.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]