Claude Debussy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Claude Debussy
Claude Debussy ca 1908, foto av Félix Nadar.jpg
Født Claude Achille Debussy
22. august 1862
Frankrike Saint-Germain-en-Laye i Frankrike
Død 25. mars 1918 (55 år)
Frankrike Paris i Frankrike
tarmkreft
Begravet Cimetière de Passy
Ektefelle Emma Bardac
Barn Claude-Emma Debussy
Nasjonalitet Frankrike
Utmerkelser ridder av Æreslegionen, Prix de Rome
Utdannelse Conservatoire national supérieur de musique et de danse
Periode Impresjonisme

Claude Achille Debussy (født 22. august 1862, død 25. mars 1918) var en fransk komponist og regnes som en av grunnleggerne av impresjonismen i klassisk musikk.

Debussy ble født i St. Germain-en-Laye, Yvelines i Frankrike, og vokste opp under svært trange kår. Faren, Manuel Debussy, eide en porselensbutikk, og jobbet også som handelsreisende og trykkerassistent, mens moren var skredder.

Det var Claudes første pianolærer, madame Mauté de Fleurville, som oppdaget hans musikalske talent. I 1872 sendte madame Mauté ham til konservatoriet i Paris, og han fikk ambisjoner om å bli pianovirtuos. Det ga han opp etter to mislykkede eksamineringer i 1878 og 1879.

Claude Debussy (i hvit jakke) på et gruppebilde fra Villa Médicis, Roma (1885)

I 1880 begynte Debussy å studere komposisjon under Ernest Guiraud, og i 1884 vant han komposisjonsprisen Prix de Rome med kantaten L'enfant prodigue. Premien var midler til å studere i Roma. Han reiste året etter og studerte der i to år. Viktigere inntrykk var nok de han fikk på sine reiser til Bayreuth i 1888 og 1889, og da han hørte javanesisk musikk i Paris i 1889. Viktige inspirasjonskilder var også Edvard Griegs og spesielt Richard Wagners musikk.

Debussy giftet seg med Rosalie (Lily) Texier i 1899. I 1903 hadde han en romanse med Emma Bardac, som var amatørsanger og gift med en bankier. Året etter forlot Debussy sin kone og flyttet sammen med Emma. 30. oktober 1905 ble datteren Claude-Emma (med kallenavnet Chou-Chou) født, og foreldrene giftet seg 20. januar 1908.

Claude Debussy ved pianoet (1893)

Claude Debussy døde i Paris, og ble gravlagt i gravkammeret Cimetière de Passy. Han har hatt innflytelse på en rekke komponister, med Igor Stravinskij og Maurice Ravel blant de tydeligste eksemplene.

Viktige verker[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]