Master of Puppets

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Master of Puppets
Formatstudioalbum
Artist, bandMetallica
Utgitt3. mars, 1986
InnspiltSeptember 1985–Desember 1985, Sweet Silence Studios i København, Danmark
SjangerThrash metal
Lengde00:54:41
Lengde54:45
SpråkEngelsk
PlateselskapElektra Records
Produsent(er)Metallica, Flemming Rasmussen
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
Ride the Lightning
(1984)
Master of Puppets
The $5.98 EP: Garage Days Re-Revisited
(1987)

Master of Puppets er Metallicas tredje studioalbum, utgitt 3. mars 1986 av Elektra Records. Platen nådde 4.-plass på Billboard 200-listen. Hittil har platen solgt over seks millioner kopier bare i USA. Dette var den siste platen Metallica laget med bassisten Cliff Burton, og den blir regnet som et landemerke i heavy metal-historien. Albumet regnes som en klassiker av musikkavisen Panorama, og ble i 2016 utvalgt av Library of Congress til bevaring i National Recording Registry etter begrunnelsen «culturally, historically, or aesthetically important» (norsk: viktig kulturelt, historisk eller estetisk).[1]

Tolkning[rediger | rediger kilde]

Master of Puppets – «Dukkemesteren» – kan nesten karakteriseres som et konseptalbum i det at temaet «folk som dukker» styrt av en «dukkemester» går igjen i de fleste av sangene på platen. Mange av sangene beskriver mennesker under kontroll av en eller annen overmakt: sinne i «Battery», avhengighet i «Master of Puppets», galskap/sinnssykdom i «Welcome Home (Sanitarium)» og religion i «Leper Messiah». I tillegg beskrives soldater som kanonføde i «Disposable Heroes», og referansen til Cthulhu-mytologien i «The Thing That Should Not Be» omhandler tilhengerne av sekter; «Orion», jegeren i Gresk mytologi, ble drept av Artemis etter at han ble hennes tilhenger. I «Damage Inc.», platens siste spor, prøver man å kutte strengene til «dukkemesteren».

Omslaget[rediger | rediger kilde]

Platens omslag er også sterkt inspirert av dette temaet. Omslaget viser en militærkirkegård med kors som gravsteiner, som minner om både de døde soldatene i «Disposable Heroes» så vel som tilhengerne av den korrupte predikanten i «Leper Messiah». I gravsteiene er det festet tråder som strekker seg opp mot et par kontrollerende dukkemesterhender. Legg merke til korset helt til venstre som har en hjelm hengende over seg, og de militære ID-brikkene (engelsk: «dog tags») på korset i midten. Disse er klare referanser til «Disposable Heroes».

Sporliste[rediger | rediger kilde]

  1. «Battery» (Hetfield, Ulrich) – 5:10
  2. «Master of Puppets» (Burton, Hammett, Hetfield, Ulrich) – 8:38
  3. «The Thing That Should Not Be» (Hammett, Hetfield, Ulrich) – 6:32
  4. «Welcome Home (Sanitarium)» (Hammett, Hetfield, Ulrich) – 6:28
  5. «Disposable Heroes» (Hammett, Hetfield, Ulrich) – 8:14
  6. «Leper Messiah» (Hetfield, Ulrich **) – 5:38
  7. «Orion» (instrumental) (Burton, Hetfield, Ulrich) – 8:12
  8. «Damage, Inc.» (Burton, Hammett, Hetfield, Ulrich) – 5:08

** Gitaristen i Megadeth Dave Mustaine (tidligere bandmedlem i Metallica) har i forskjellige intervjuer hevdet å ha skrevet riffene som Hetfield og Ulrich benytter i «Leper Messiah». Om påstandene er sanne eller ikke, har verken Hetfield eller Ulrich noen gang kommentert dem offentlig.

Utmerkelse[rediger | rediger kilde]

Personell[rediger | rediger kilde]

Produksjon

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]