Panorama (nettavis)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Panorama
Nettstedpanorama.no (no)
Kommersielt?Ja
Type nettstedNettavis
Tilgjengelige språkNorsk
Utgitt avPaul A. Nordal
Lansert1. mars 1995

Panorama.no er en norsk nettavis med fokus på musikk. Den er Norges første nettpublikasjon og handlet den gang som nå om både norsk og utenlandsk musikk. Under slagordet «en verden av plater» ble Pan Music Guide, senere Panorama, lansert 1. mars 1995.

IT-bobla og papiravis[rediger | rediger kilde]

Som landets første nettavis har Panorama vært med på internettpublikasjonenes opp- og nedturer siden den spede internett-starten her til lands. Fra å være et brennhett oppkjøpsobjekt da IT-bobla var på sitt største, til konkurstruet etter at boblen sprakk. I 2003 gikk det så langt at behjelpelige aktører fra musikk- og mediebransjen måtte trå til med en støttekonsert for å redde Panoramas videre eksistens.

Samtidig, fra 2001 til 2003, eksperimenterte Panorama med å levere bilag om musikk til gratisavisen SKUM, hvilket medførte at Panorama også kom i papirform, mens hovedkontoret samtidig ble flyttet fra Bergen til Oslo. Per mars 2003 hadde musikkavisen 1,2 mill. sideoppslag/mnd.

Frem til 2008 holdt Panorama til i Oslo sentrum med kontorer i Grensen 9. Ansvarlig redaktør har helt siden starten vært Paul A. Nordal (f. august 1965). I 2008 overtok Henning Poulsen (f. november 1975) redaktørstolen. Frode Jørum (f. januar 1974) har vært nettansvarlig siden 2002.

Smalt og bredt[rediger | rediger kilde]

Publikasjonen har fra starten hatt som formål å orientere platekjøperne om hvilke nye plater som burde være verdt å sjekke ut. Fra begynnelsen av henvendte avisen seg i utgangspunktet til de som definerte seg selv som hakket over gjennomsnittlig musikkinteressert, den samme lgruppen som fremdeles leser Panorama. Spesielt fokus har publikasjonen hatt på ny, norsk musikk og har ofte fått æren for å ha gjort bransje og publikum oppmerksom på nye norske artister som siden har blitt husvarme i Norge.

Publikasjonen konsentrerte seg de første to årene kun om plateutgivelser og anmeldelser.

I april 1997 ble navnet endret til Panorama. Samtidig definerte domenet panorama.no at det nå var snakk om en fullverdig musikkavis, som fremdeles på dette tidspunktet var mer eller mindre alene på det norske musikkavismarkedet på nett.

Siden har publikasjonen fortsatt i samme spor og skriver i dag anmeldelser av plater og konserter, musikknyheter, intervjuer og kronikker samt at publikasjonen har konkurranser og et diskusjonsforum for musikk.

Avisen omtaler alle sjangere innen rytmisk musikk, fra hiphop til visepop, og har som målsetning å tilby sine lesere et bredere bilde av musikkverdenen enn den som presenteres i tabloidavisene.

I de senere år har avisen fått sterk konkurranse fra andre seriøse nettaviser og musikkblogger, mens aktivitet og trafikk har gått ned, men redaksjonen er fortsatt aktiv.

Statistikk[rediger | rediger kilde]

Ifølge statistikken på Panoramas forside, inneholder databasen deres per mars 2014:

  • 4387 plateanmeldelser
  • 550 konsertanmeldelser
  • 1192 nyheter og artikler
  • 148 intervjuer

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]