Hopp til innhold

Welcome Home (Sanitarium)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Welcome Home (Sanitarium)
AlbumMaster of Puppets
FormatCD Single
Artist, bandMetallica
Utgitt23. oktober 1986
Innspilt1985
SjangerThrash metal
PlateselskapElektra Records
Komponist(er)James Hetfield
Låtskriver(e)James Hetfield
Lars Ulrich
Cliff Burton
Kirk Hammett
Produsent(er)Metallica
Flemming Rasmussen
Plass i kronologi
Battery
(1986)
Welcome Home (Sanitarium)
Eye of the Beholder
(1988)

«Welcome Home (Sanitarium)» er den fjerde sangen og den tredje singlen fra Metallicas tredje studioalbum, Master of Puppets.

Sangtekst[rediger | rediger kilde]

Teksten til Welcome Home (Sanitarium) ble inspirert av Ken Keseys roman Gjøkeredet.[1] Som resten av sangene på Master of Puppets handler denne sangen også om maktesløsthet. Denne teksten handler spesielt om følelsen av galskap og hvordan det er å være fanget i et sanatorium, som forøvrig er en form for galehus. Sangen avsluttes med noen korte stroffer som kanskje kan tolkes som at asylumet blir utsatt for et opprør.

Musikken[rediger | rediger kilde]

Sangen starter rolig, med harmonisk gitar som skal forestille timer som sakte tikker forbi. Etter den cirka 20 sekunder lange introen starter hovedriffet som vedvarer gjennom hele sangen. Sangteksten så vel som vokal i seg selv blir progressivt tyngre og tyngre etter hvert som sangen kommer videre. Gitarlyden blir også mer "heavy" jo lengre en kommer ut i sangen, og sangen avsluttes med flere soloer. Den originale demoen til denne sangen inneholder en utvidet avslutning som er bygget opp av noen bass og gitar-soloer brukt i "Orion" fra samme album.

Live[rediger | rediger kilde]

Welcome Home (Sanitarium) er en av Metallicas mest populære sanger blant fans. Den er en konsertfavoritt og har blitt spilt omkring 700 ganger live. Den har også enkelte ganger blitt kombinert med sangen Master of Puppets. Denne kombinasjonen blir ofte kalt "Mastertarium".[2]

Cover-versjoner[rediger | rediger kilde]

Siden sangen er såpass populær i metal-verdenen og blir sett på som en av Metallicas store klassikere. Følgende band har gjort cover-versjoner av sangen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]