Megadeth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Megadeth
UtmerkelserGenesis Award
OpphavLos Angeles, USA (1983)
SjangerThrash metal,[1] heavy metal, speed metal
Aktive år19832002
PlateselskapCombat Records, Capitol Records, Roadrunner Records, Sanctuary Records, Universal Music Group, Echo
Nettstedhttps://www.megadeth.com/
IMDbIMDb
Medlemmer
Dave Mustaine
Teemu Mäntysaari
Dirk Verbeuren
James LoMenzo
Tidligere medlemmer
Kiko Loureiro
David Ellefson
Chris Adler
Chris Broderick
Shawn Drover
Marty Friedman
Chris Poland
Jeff Young
Glen Drover
Jay Reynolds
Mike Albert
Greg Handevidt
Al Pitrelli
James Lomenzo
Jimmy Sloas
James MacDonough
Gar Samuelson
Chuck Behler
Dijon Carruthers
Lee Rausch
Jimmy DeGrasso
Vinnie Colaiuta
Nick Menza (død 2016)
Logo
Megadeths logo
Andre forhold

Megadeth er et thrash metal-band fra Los Angeles i USA. Stilen har opp gjennom årene utviklet seg fra å være et speed/thrash metal-band til et alternativt heavy metal-band på 90-tallet.På senere album har Megadeth gått over til en renere heavy metal-stil med thrash og speed metal-elementer. Til dags dato er det bare Dave Mustaine som har vært medlem siden begynnelsen. Megadeths offisielle maskot heter Vic Rattlehead.

Historie[rediger | rediger kilde]

Metallica[rediger | rediger kilde]

Da Lars Ulrich søkte etter en permanent gitarist for Metallica i en lokalavis i 1982, svarte Dave Mustaine og møtte opp på en audition, hvorpå han ble opptatt i bandet. Året etter forlot han det igjen på grunn av uoverensstemmelser. Mustaine og Metallica har imidlertid spilt sammen i 2011 med Anthrax, Slayer, Megadeth og Metallica som The Big 4.

1983–1984[rediger | rediger kilde]

Dave Mustaine ble kjent med bassisten David Ellefson, som på dette tidspunktet var atten år gammel. Siden både Mustaine og Ellefson heter David til fornavn, endte Mustaine opp med å kalle Ellefson for «Dave jr.» De fant siden en trommeslager, Lee Rausch og en ekstra gitarist, Kerry King. Megadeth sin første konsert ble holdt 15. februar 1984.

De vurderte å kalle bandet «Fallen Angel» som var navnet på et tidligere prosjekt av Mustaine, men navnet endte på Megadeth. Navnet tok de fra uttrykket «Megadeath» som betyr «en million døde», men valgte å droppe a-en for å gjøre det til «sitt eget».

På denne tiden spilte gitaristen Kerry King også med på noen konserter, men gikk snart tilbake til thrash metal-bandet Slayer han opprinnelig var medlem av. Gitaristen Greg Handevidt kom inn i noen uker. Den neste gitaristen ble Chris Poland, og sammen spilte de inn demoen Last Rites. Trommeslageren Lee Rausch forlot bandet og Dijon Carruthers ble det nye medlemmet en kort periode før Gar Samuelson tok over.

(1985–1992)[rediger | rediger kilde]

Megadeth bestod av Dave Mustaine, David Ellefson, Chris Poland og Gar Samuelson. Tidlig i 1985 fikk bandet 8 000 dollar til å spille inn debutalbumet, som de produserte selv. Killing Is My Business... And Business Is Good! ble spilt inn og gitt ut i mai 1985. Albumet ble godt mottatt av både presse og metal-fans. Neste år ga Megadeth ut Peace Sells... But Who's Buying? med den samme besetningen, men de mente plateselskapet Combat Records hadde igjen gitt dem et for lite budsjett, og skiftet til Capitol Records, som kjøpte rettighetene til det kommende albumet. I november 1986 ble albumet gitt ut. Peace Sells... But Who's Buying?.

Gitarist Chris Poland slet med rusproblemer, og under 1985-turneen måtte han stå over, mens Mike Albert tok hans plass. Chris Poland ble sparket to år senere, fordi det ble mistenkt at han stjal bandets musikkutstyr og solgte det for å finansiere heroinavhengigheten sin. Trommeslageren Gar Samuelson forlot også bandet, og ble erstattet med Chuck Behler. Nå søkte Megadeth etter en ny gitarist og hadde flere prøvespillinger. Jay Reynolds ble med som gitarist på noen konserter under 1987-turneen, før Jeff Young tok over som permanent gitarist.

Det ble denne oppsetningen som spilte inn So Far, So Good... So What! (1988), men så fort førstkommende turné var ferdig fikk både Jeff Young og Chuck Behler sparken.

Marty Friedman og Nick Menza tok så over og denne besetningen viste seg å vare lenge. Sammen spilte de inn fire album, før Nick Menza måtte forlate bandet i 1998 på grunn av en kneskade. Bandet hadde holdt på medlemmene åtte år. Det spilte så inn albumet Rust in Peace (1990) som ble nok en suksess.

(1992–1999)[rediger | rediger kilde]

Det neste albumet, Countdown to Extinction (1992), ble en suksess. Megadeth ga ut enda et album som ble tatt godt imot, Youthanasia fra 1994.

Etter Youthanasia skifter Mustaine produsent til Dann Huff Det neste albumet het Cryptic Writings (1997) og mottok relativt middelmådige kritikker i heavy metal-miljøet, men nådde et bredere publikum. Musikken til Megadeth ble for første gang populær på radioen.

Trommeslageren Nick Menza forlot Megadeth, og ble byttet ut med Jimmy DeGrasso. Albumet Risk ble slaktet av de fleste fans og medier, i tillegg til å bli en kommersiell fiasko.

2000–2002)[rediger | rediger kilde]

Etter Risk bestemte Marty Friedman seg for å lage japansk pop-musikk og forlot Megadeth etter cirka ni år i bandet til fordel for j-rock-bandet Aikawa Nanase. Han ble erstattet av Al Pitrelli, og The World Needs a Hero (2001) ble spilt inn.

3. april 2002 fortalte Dave Mustaine fansen at han måtte forlate Megadeth på grunn av en nerveskade i armen. Legen hadde fortalt ham at han aldri kom til å kunne spille gitar igjen. Resten av bandet ville ikke fortsette uten Mustaine, og bandets tid var over.

2004–2005[rediger | rediger kilde]

Etter hvert som Mustaine fikk behandling for armen sin, viste det seg at det ble bedre og han begynte å skrive nye sanger som skulle bli et solo-album under navnet Blackmail the Universe, men dette navnet ble endret til The System Has Failed (spilt inn med Dave Mustaine, Chris Poland, Jimmy Sloas, og Vinnie Colaiuta). Dave Mustaines platekontrakt med Sanctuary Records var ikke utløpt, og han ga ut albumet under det gamle navnet, Megadeth. Megadeth var tilbake med en ny besetning. Denne bestod av Dave Mustaine (gitar og vokal), James MacDonough (bass) og brødrene Shawn (trommer) og Glen Drover (gitar) fra Eidolon.

I september 2004 startet Megadeth på en ny verdensturné kalt Blackmail the Universe Tour som fortsatte ut i 2005. 14. februar 2005 var de innom Oslo og spilte på et fullsatt Rockefeller. Samme år kunngjorde Dave Mustaine at Megadeth var kommet for å bli.

2006–2009[rediger | rediger kilde]

I februar 2006 ble det klart at bassisten James MacDonough skulle forlate bandet. Han ble erstattet av James Lomenzo fra White Lion og Black Label Society.

Megadeth ga ut studioalbumet United Abominations 14. mai 2007. Megadeth dro ut på turné i Nord-Amerika våren 2007 med Heaven and Hell.

I juni 2007 startet Megadeth sin egen turné kalt «Tour of Duty». Turneen startet i Europa i perioden 1. juni–2. juli. Megadeth spilte stort sett bare på musikkfestivaler. I september og oktober fortsatte «Tour of Duty»-turneen i USA, etterfulgt av Gigantour i Australia. Gigantour-turneen fortsatte i Nord-Amerika våren 2008 etter at Megadeth hadde fullført Europa-turneen sin. Den 13. januar 2008 offentliggjordet bandet at gitaristen Glen Drover forlot bandet for å fokusere på familien. Han ble erstattet med Chris Broderick (tidligere medlem av Nevermore og Jag Panzer. Den nye besetningen åpnet turneen i Finland 4. februar, og 7. februar 2008 spilte Megadeth en utsolgt konsert på Sentrum Scene i Oslo.

Endgame (2009–)[rediger | rediger kilde]

I januar 2009 begynte Megadeth innspillingen av sitt nye album Endgame i Dave Mustaine og Megadeths eget studio, Vic's Garage. I mars var bandet med på Priest Feast-turneen, som besto av heavy metal-bandet Judas Priest som headliner og thrash metal-bandet Testament som åpningsband. De turnerte rundt i Europa i februar og mars samme året. I april ble Metallica innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame. Mustaine ble ikke innlemmet, men var invitert. Han avslo og begrunnet avslaget med at han hadde turnéforpliktelser til Megadeth på dette tidspunktet, uten at bandet hadde noen konsertdatoer denne måneden. 15. september 2009 utga Megadeth Endgame, det første albumet med Chris Broderick på gitar. De startet turneen sin i november i Nord-Amerika og turnerte til og med 13. desember, da de avsluttet året med en konsert i Las Vegas, Nevada.

Megadeth annonserte senere at de skulle begynne på turné for å feire 20-årsjubileet til sitt platinaselgende album Rust in Peace 1. mars dette året. På turneen skulle de spille albumet i sin helhet. Megadeth tok med seg Exodus og Testament på denne delen av turneen sin. 8. februar 2010 ble den tidligere bassisten David Ellefson med i Megadeth igjen.

I juni 2010 spilte Megadeth for første gang sammen med Metallica, Slayer og Anthrax, de tre andre bandene fra det så kalte «Big Four». Dette skjedde i regi av Sonisphere Festival, en festival som reiser rundt i Europa på sommertid. Begivenheten fant først sted i Warszawa, Polen 16. juni foran anslått 80 000–100 000 fans. Totalt spilte The Big Four i syv byer rundt om i Europa og konserten i Sofia, Bulgaria 22. juni ble filmet for en DVD-/Blu-ray-utgivelse. Her spilte medlemmer fra alle fire bandene Diamond Head sangen «Am I Evil» som en del av Metallicas sett.

Etter Big Four-konsertene har Megadeth og Slayer annonsert at de tar med seg Anthrax som åpningsband på del to USA-turnéen som går av stabelen 24. september[når?]i Dallas, Texas. Megadeth vil da fortsette å spille hele Rust in Peace albumet og Slayer har sagt at de kommer til å spille hele sitt Seasons in the Abyss album, som også kom ut i 1990.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Nåværende medlemmer[rediger | rediger kilde]

Tidligere medlemmer[rediger | rediger kilde]

Gitarister:

Bassister:

Trommeslagere:

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

År Tittel Plateselskap Personell
1985 Killing Is My Business... And Business Is Good! Combat Records Dave Mustaine, David Ellefson, Chris Poland og Gar Samuelson
1986 Peace Sells... But Who's Buying? Capitol Records Dave Mustaine, David Ellefson, Chris Poland og Gar Samuelson
1988 So Far, So Good... So What! Capitol Records Dave Mustaine, David Ellefson, Jeff Young og Chuck Behler
1990 Rust in Peace Capitol Records Dave Mustaine, David Ellefson, Marty Friedman og Nick Menza
1992 Countdown to Extinction Capitol Records Dave Mustaine, David Ellefson, Marty Friedman og Nick Menza
1994 Youthanasia Capitol Records Dave Mustaine, David Ellefson, Marty Friedman og Nick Menza
1997 Cryptic Writings Capitol Records Dave Mustaine, David Ellefson, Marty Friedman og Nick Menza
1999 Risk Capitol Records Dave Mustaine, David Ellefson, Marty Friedman og Jimmy DeGrasso
2001 The World Needs a Hero Sanctuary Records Dave Mustaine, David Ellefson, Al Pitrelli og Jimmy DeGrasso
2002 Rude Awakening (live) Sanctuary Records Dave Mustaine, David Ellefson, Al Pitrelli og Jimmy DeGrasso
2004 The System Has Failed Sanctuary Records Dave Mustaine, Chris Poland, Jimmy Sloas og Vinnie Colaiuta
2007 United Abominations Roadrunner Dave Mustaine, Glen Drover, Shawn Drover og James Lomenzo
2007 That One Night: Live in Buenos Aires (live) Roadrunner Dave Mustaine, Glen Drover, Shawn Drover og James Lomenzo
2009 Endgame Roadrunner Dave Mustaine, Chris Broderick, Shawn Drover og James Lomenzo
2011 Thirteen Roadrunner Dave Mustaine, Chris Broderick, Shawn Drover og David Ellefson
2013 Super Collider Tradecraft Dave Mustaine, Chris Broderick, Shawn Drover og David Ellefson
2016 Dystopia Tradecraft Dave Mustaine, Kiko Loureiro, Chris Adler og David Ellefson
2022 The Sick, the Dying... and the Dead! Universal Music Group Dave Mustaine, Kiko Loureiro, Dirk Verbeuren og Steve DiGiorgio

Videoutgivelser[rediger | rediger kilde]

År Tittel Utgiver Format
1991 Rusted Pieces EMI VHS
1992 Exposure of a Dream EMI VHS
1994 Reckoning Day Ukjent VHS
1995 Evolver Ukjent VHS
2001 Megadeth: Behind the Music (Extended Version) SPV DVD
2002 Rude Awakening Sanctuary DVD
2005 Video Hits Capitol Records DVD
2006 Arsenal of Megadeth Capitol Records DVD
2007 That One Night: Live in Buenos Aires Roadrunner Records DVD

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (på en) Metal Evolution, Presenter: Sam Dunn. Director: Sam Dunn, Scot McFadyen, 2011, Wikidata Q1763472 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]