Lars Ulrich

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lars Ulrich
LarsUlrich.jpg
Født26. des. 1963[1][2]Rediger på Wikidata (57 år)
Gentofte kommune[3]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Musiker, trommeslager, komponist, låtskriverRediger på Wikidata
Utdannet ved Corona del Mar High SchoolRediger på Wikidata
Ektefelle Jessica MillerRediger på Wikidata
Partner(e) Jessica Miller, Connie Nielsen (–2014)Rediger på Wikidata
Far Torben UlrichRediger på Wikidata
Barn Myles UlrichRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata
Medlem av MetallicaRediger på Wikidata
Utmerkelser Dannebrogordenen (2017)[4]Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerHeavy metal,[5] speed metal,[6] thrash metal[7]
InstrumentTrommesett[8]
Aktive år1980–
PlateselskapWMG
IMDbIMDb

Lars Ulrich (født 26. desember 1963 i Gentofte kommune) er en dansk musiker og en av grunnleggerne av det amerikanske heavy metal-bandet Metallica. I sin ungdom var han et meget lovende tennistalent, og Ulrich flyttet til Los Angeles i California i en alder av 16 for å utvikle seg. Han skjønte raskt at nivået i USA var mye høyere enn han var vant til, så han ville heller satse som trommeslager. Etter publisering av en annonse i en lokal Los Angeles-avis kalt The Recycler, møtte Ulrich James Hetfield og dannet Metallica.

Begynnelsen[rediger | rediger kilde]

Saksofonisten Dexter Gordon er Ulrichs gudfar. I februar 1973 fikk Lars' far Torben fem billetter til en Deep Purple konsert som ble holdt på København stadion. Da det ble oppdaget at en av vennene ikke kunne gå, ble billetten overlevert til den ni år gamle Ulrich. Den unge Ulrich følte seg hypnotisert av opptredenen og kjøpte bandets album Fireball neste dag. Konserten og albumet hadde en betydelig innvirkning på Ulrich og inspirerte hans inntreden i en verden av rock and roll og senere, heavy metal. Som et resultat av hans nyvunne interesse for musikk, fikk han sitt første trommesett av sin bestemor i en alder av tolv, et Ludwig-sett.

I 1981 oppdaget Ulrich det britiske heavy metal-bandet Diamond Head. Han var begeistret for bandets musikkstil etter å ha kjøpt deres debutalbum Lightning to the Nations (1980). Han reiste fra San Francisco til London for å se bandet spille live i Woolwich Odeon. Men Ulrich hadde ikke planlagt turen særlig godt og ble forlatt uten noe sted å gå etter konserten. Han klarte å møte bandet backstage og forklarte hvor langt han hadde reist for å se dem. Den varme historien fikk gitarist Brian Tatler til å la ham bo hos seg i hans hjemby Stourbridge, hvor Ulrich tilbrakte de neste ukene på gulvet i huset hans. Ulrich er fortsatt en fan av Diamond Head og produserte deres album The Best of Diamond Head [1]. Ved retur til Amerika plasserte Ulrich en annonse i en lokalavis på jakt etter musikere til å starte et band med ham. James Hetfield svarte på annonsen, og Metallica ble dannet.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Senere i 1981 møtte Ulrich James Hetfield i Downey, California, og sammen dannet de heavy metal-bandet Metallica. Han fikk navnet "Metallica" fra en venn, Ron Quintana, som var et brainstorming-navn for et heavy metal fanzine han holdt på å lage, og Metallica var ett av alternativene. Det andre er "Metal Mania". Lars oppmuntret ham til å velge "Metal Mania", slik at han kunne bruke navnet Metallica for seg selv. Han ble kjent som en pioner av raske thrash trommerytmer, hørbart på mange av Metallicas første sanger, som "Metal Militia" fra Kill 'Em All, "Fight Fire With Fire" fra Ride the Lightning, "Battery" og "Damage Inc fra Master of Puppets og "Dyers Eve" fra ... And Justice for All. Han har siden hatt betydelig innflytelse på grunn av både populariteten til bandet hans, samt hans trommeteknikker, for eksempel den doble basstrommen i sangen "One" (... And Justice for All) og åpningen av "Enter Sandman "(Metallica). Siden utgivelsen av Metallica har Ulrich adoptert en mer fokusert og presis trommestil, og han har redusert trommesettet fra 9- til 7 deler.

Han gjorde sin filmdebut i den HBO-opprinnelige filmen Hemingway & Gellhorn, som begynte filmingen i mars 2011 og ble utgitt 28. mai 2012. [2] Ulrich gjorde en kort opptreden som seg selv i filmen få ham til den greske, som partner av karakteren Jackie Q. [3]

I 2012 var Ulrich i fokus i forbindelse med dokumentarfilmen Mission to Lars. Filmen er laget av søskenparet Kate og Will Spicer. Den handler om de to filmskapernes reise til California i 2009 med broren Tom, der de skal prøve å møte Lars på en av Metallicas konserter. Tom, som har Fragilt X-syndrom og bor på et pleiehjem i Devon, England, er en glødende Metallica-tilhenger. [4].

Ulrich ble rangert som nr. 5 på listen over Topp 5 metall-trommeslagere av programmet That Metal Show som går på [www.vh1.com vh1].

Napster-kontrovers[rediger | rediger kilde]

I april 2000 ble Ulrich offentlig talsmann i saken mot Napster og fildeling av Metallicas musikk. Bandet gikk til sak mot fildelingsselskapet og skapte med det mye furore i musikkmiljøet. Kanskje var de ti år før sin tid med tanke på hva som har skjedd med The Pirate Bay nylig. I juli 2000 vitnet han for Senatets domstolskomite etter at hele Metallicas katalog, inkludert det daværende uferdige sporet "I Disappear", ble funnet å være fritt tilgjengelig for nedlasting på tjenesten. Saken ble avgjort ved forlik, noe som resulterte i at mer enn 300 000 Napster-brukere ble utestengt fra tjenesten. [5]. Senere gikk også artisten Dr.Dre til sak mot selskapet sammen med den amerikanske plateindustrien Recording Industry Association of America. Han reflekterte over hendelsen i dokumentaren "Some Kind of Monster"

Stil[rediger | rediger kilde]

Ulrichs trommestil har endret seg gjennom hele hans karriere. I løpet av 1980-tallet ble han kjent for sine raske, aggressive og mer eller mindre grunnleggende thrash beats. Han pleide ofte å bruke en dobbel basstrommeteknikk (som er sterkt påvirket av sangen Overkill av Motörhead), som har blitt svært populært blant heavy metal-trommeslagere. De beste eksemplene på dette er "Metal Militia" (Kill 'Em All), "Fight Fire With Fire" (Ride the Lightning), "Battery" (Master of Puppets), "Damage, Inc." (Master of Puppets), "Blackened" (... And Justice for All), "One" (... And Justice for All), "That Was Just Your Life" (Death Magnetic), "All Nightmare Long" (Death Magnetic) og, uten tvil hans mest ekstreme, "Dyers Eve" (... and Justice for All). Ulrich bruker mye groove i sin energiske stil, inkludert rene og raske doble basstrommebeats i mange sanger sammen med tunge trommeoverganger for å fylle lydbildet. Han har vært kjent for å tromme i takt med rytmegitaren til James Hetfield. I løpet av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet forenklet han sine trommerytmer for å passe forenklingen i Metallica sin daværende musikalske retning. Dette startet med albumet Metallica og endte grovt sett med albumet St. Anger i 2003. Med Metallicas niende album, Death Magnetic, returnerte Ulrich til hans stil fra 1980-tallet, der han spilte mer komplekse og raske rytmer.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Ulrich har vært gift to ganger. Hans første ekteskap var i 1988 med Debbie Jones, en britisk kvinne han møtte på turné. Paret skiltes i 1990 på grunn av Ulrichs konstante fravær i forbindelse med turneer og under innspillingen av Metallica. Hans andre ekteskap var med overlegen Skylar Satenstein, fra 1997 til 2004. De har to sønner; Myles (f. 1998) og Layne (f. 2001). Myles følger i sin fars fotspor og spiller trommer for bandet My Missing Half.

Ulrich har vært kjæreste med den danske skuespillerinnen Connie Nielsen siden midten av 2004 etter skilsmissen fra Skylar. Paret fikk sitt første barn, Bryce Thadeus Ulrich-Nielsen (f. 2007) i San Francisco. [6].

Han og Connie bor for tiden i Marin County, California, nord for San Francisco. Ulrich er også kjent som kunstsamler. Faren Torben var også glad i kunst og malerier. Ulrich vokste opp omgitt av kunst og musikk, så det har alltid vært en del av livet hans. Etter dannelsen av Metallica, begynte han å besøke museer og kunstgallerier i bandets lange turnéperioder. I et intervju i 2002 sa Ulrich "Jeg følte jeg kunne overgi meg til kunsten og rømme fra musikerlivet. Det ble et flott gjemmested".

Utstyr[rediger | rediger kilde]

Ulrich bruker Tama Drums (der han er en av få artister som har hatt et fullt signaturtrommesett, samt en signaturlakk), Zildjian Cymbaler og Remo trommeskinn. Han er sjelden, om noensinne, sett uten disse merkene på scenen. Han var sponset av Calato Regal Tip trommestikker før han byttet til Easton Ahead i 1994 fordi han sa i et intervju at trestikker brakk i løpet av spillingen. Etter det har Tama Drums produsert to Lars Ulrich Signature-skarptrommer, en med en stålkropp (med diamantfarge) og en annen laget av messing, som en gang var Tamas dyreste skarptromme ut til forbruker. Begge skarptrommene har målene 14 x 6.5 ".

Trommesett i perioden 2008-2012[rediger | rediger kilde]

 • Trommesett – Tama Starclassic Maple, LU Magnetic Orange[12]
 • 10"×8" Tom
 • 12"×10" Tom
 • 14"×16" Gulvtom
 • 16"×16" Gulvtom
 • 22"×16" Basstromme (×2)
 • 14"×6.5" Lars Ulrich Signature skarptromme
 • Cymbaler – Zildjian[13]
 • 14" Z Custom Dyno Beat Hi-Hats
 • 19" A Custom Projection Crash
 • 18" A Custom Projection Crash (×2)
 • 17" A Custom Projection Crash
 • 18" Oriental China Trash
 • 20" Oriental China Trash
 • Trommeskinn – Remo
 • Tom – Coated Emperor | Clear Ambassador
 • Basstrommer – Clear Powerstroke 3/Powersonic (depending on venue)| Ebony Powerstroke 3
 • Skarptromme – Coated Controlled Sound (black dot on reverse) | Clear Hazy Ambassador
 • Stativer, pedaler etc. – Tama and Drum Workshop
 • Tama IronCobra Power-Glide Single Pedal (×2)
 • Tama IronCobra Lever-Glide Hi-Hat Stand
 • Tama Roadpro Cymbal Stand w/Counterweight (×2)
 • Tama Roadpro Cymbal Stand (×3)
 • Tama Roadpro Double Tom Stand
 • Tama Roadpro Snare Stand
 • Tama Cymbal Holder (×2)
 • Tama Multi-Clamp (×2)
 • Tama Hi-Hat Attachment
 • Tama Ergo-Rider Drum Throne
 • DW Drop-Lock Hi-Hat Clutch

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]