Hopp til innhold

One (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
One
Album…And Justice for All
FormatCD Single
Artist, bandMetallica
Utgitt10. januar 1989
InnspiltJanuar-Mai 1988
SjangerThrash metal
SpråkEngelsk
PlateselskapElektra Records
Komponist(er)Lars Ulrich, James Hetfield
Låtskriver(e)James Hetfield
Lars Ulrich
Produsent(er)Metallica
Flemming Rasmussen
Plass i kronologi
…And Justice for All
(1988)
One
Enter Sandman
(1991)

One ble gitt ut som tredje og siste single fra studioalbumet …And Justice for All fra 1988. Sangen vant bandet deres første Grammy for «Best Metal Performance» i 1990.[1] Sangen ble også bandets første Topp 40 single i USA, da den nådde #35 på Billboard Hot 100 lista.

Sangen[rediger | rediger kilde]

«One» ble skrevet i november 1987 av Metallicas hovedkomponister – gitarist/vokalist James Hetfield og trommeslager Lars Ulrich. Sangen ble gitt ut som den andre singlen fra albumet (etter Harvester of Sorrow i USA og …And Justice for All i Europa)[2]

I de 20 første sekundene av sangen er det en serie av lydeffekter med krig som tema. Man kan høre lyden av granater, maskingevær og helikoptre. Introen til sangen består hovedsakelig av et rent gitarspill av James Hetfield, før Kirk Hammett fortsetter og avslutter introen med en mindre gitarsolo. Etter at trommene kommer inn i sangen øker farten. Farten vedvarer helt til refrenget hvor gitarlyden blir forvrengt. Halvveis gjennom sangen kommer det en solo til fra gitarist Hammett. Rett før teksten i sangen forsvinner blir gitarlyden igjen forvrengt, og sangen blir gradvis tyngre. Mot slutten blir det igjen spilt en solo, og en dobbel solo fra Hammett og Hetfield.

Konsept[rediger | rediger kilde]

Temaet i sangen bygger på Dalton Trumbo sin roman fra 1939 Johnny Got his Gun. Den er basert på historien om en soldat som har fått kroppen sin totalskadet da han ble truffet av et tysk artillerigranat under den første verdenskrig. Armene, bena, øynene, munnen og ørene var borte og kan hverken snakke, høre eller se – likevel fungerte mannens hjerne, og han ble en fange i sin egen kropp.

Live fremførelse[rediger | rediger kilde]

«One» er av favoritt av mange Metallicafans og er derfor en del av bandets vanlige setliste. Sangen blir som de fleste andre av Metallicas sanger spilt med gitarene stemt en halvtone ned, noe som har vært en vane for bandet siden de lagde albumet Metallica. Før bandet fremfører sangen er det vanlig at fyrverkeri og lydeffekter skal simulere en livet i en skyttergrav, akkurat som på albumversjonen. Sangen ble også spilt på S&M albumet, med San Francisco symfoniorkester.

Musikkvideo[rediger | rediger kilde]

«One» var den første sangen til Metallica som fikk sin egen musikkvideo. Videoen, som ble regissert av Bill Hope og Michael Salomon, debuterte på MTV, 10. januar 1989. Videoen inneholder klipp fra filmen Johnny Got His Gun, som også sangen er basert på. Filmen er nesten kun svart/hvitt, med unntak av noen filmklipp fra begynnelsen av filmen, og fra drømmene til hovedkarakteren i filmen. Videoen viser også bandet som spillet sangen i et varehus eller lignende.

Metallica måtte kjøpe rettighetene til filmen om de skulle ha den i musikkvideoen, siden de hadde bestemt seg for å bruke blant annet lydspor fra filmen, og at klippene fra nevnte film var såpass lange og omfattende.

Tre forskjellige versjoner ble laget av musikkvideoen. Den første versjonen brukte albumversjonen som mal med mange klipp fra Johnny Got His Gun. Den andre versjonen var bare en forkortet versjon av den første, og den tredje versjonen viser bare bandet som spiller sangen i varehuset. Videoen fokuserer også som mange andre metal-musikkvideoer på spilleevnen til de individuelle bandmedlemmene. I videoen kan man se flere sekvenser av Kirk Hammet og James Hetfield som spiller gitar. En kan også se Lars Ulrich og Jason Newsted spille trommer og bass i filmen.

Coverinnspillinger[rediger | rediger kilde]

  • «One» ble spilt inn av Crematory for Tribute To The Four Horsemen CD-en.
  • «One» ble coveret av nu metal band Korn som en del av MTV Icons hedring av Metallica. Coverversjonen er med på deres 2003-album Take a Look in the Mirror.
  • Apocalyptica har også spilt inn en versjon av sangen. Sangen er avslutningssporet på Inquisition Symphony
  • Det finske power metal-bandet Sonata Arctica har spilt «One» på flere av sine konserter.
  • Children of Bodom har også spilt inn sin egen cover-versjon av denne sangen.

Bruk i medier[rediger | rediger kilde]

  • «One» er med i Guitar Hero III: Legends of Rock. Sangen vil bli husket for å være en av de mest vanskelige sangene, særlig på grunn av den raske soloen i den andre halvdelen av sangen. Den er også med i Guitar Hero: Metallica, hvor vanskelighetsgraden er tonet ned.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]