The Unforgiven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«The Unforgiven»
AlbumMetallica (The Black Album)
FormatCD-singel
Artist, bandMetallica
Utgitt28. oktober 1991
InnspiltOktober 1990 - Juni 1991
SjangerHeavy metal
SpråkEngelsk
PlateselskapElektra Records
Låtskriver(e)James Hetfield
Lars Ulrich
Produsent(er)Bob Rock
Plass i kronologi
«Don't Tread on Me»
(1991)
«The Unforgiven»
«Nothing Else Matters»
(1991)

The Unforgiven er den tredje singelen fra musikkalbumet Metallica (1991) av Metallica.

Singlen ble utgitt i samme år som albumet og er en av bandets roligste sanger. Sangen har etter hvert blitt del av en trilogi som også inneholder sangene «The Unforgiven II» fra ReLoad og «The Unforgiven III» fra Death Magnetic. Begge de andre delene bygger på historien til den første sangen og handler også om tilgivelse.

Musikken[rediger | rediger kilde]

Sangen skiller seg ut fra bandets tidligere ballader ved at sangen har roligere, mer melodisk refreng og tyngre vers, med blant annet forvrengte gitarer. I sanger som «Fade to Black» og «One» har refrenget ofte vært tyngre og hatt lettere vers. Valthornet som kan høres i begynnelsen av sangen er tatt fra en westernfilm. Hornlyden er spilt av baklengs for å skjule hvilken film lyden er tatt fra, avslørte vokalist James Hetfield i dokumentaren Classic Albums: Metallica - The Black Album.[1] Selv om bandet aldri har avslørt akkurat hvilken film sangen er tatt fra, er det en populær teori om at hornlyden er tatt fra musikkstykket The Showdown som ble laget av Ennio Morricone til Clint Eastwood sin film For a Few Dollars More fra 1965.

Live[rediger | rediger kilde]

«The Unforgiven» ble spilt på de aller fleste av konsertene Metallica spilte på deres Nowhere Else to Roam verdensturne som varte fra 19911993. Den ble spilt igjen på verdensturneen i 2003, Madly in Anger with the World Tour. Den ble også spilt på Escape from the Studio '06 og Sick of the Studio Tour i 2007. Metallica og Michael Kamen arbeidet lenge for å gjøre «The Unforgiven» en del av S&M setlisten, men fant ingen måte å forene sangen med klassisk musikk. Live-versjonen av sangen har også to soloer. Den ene som er med i studioversjonen og en ekstra mot slutten av sangen.

Listeplassering[rediger | rediger kilde]

Sangen ble bandets tredje Topp 40 hit på den amerikanske Billboard Hot 100 lista.[2] Sverige var det eneste landet i Skandinavia hvor singlen kom på hitlistene.[3]

Liste Topplassering
UK Top 100 15
Billboard Hot 100 35
Sweden Singles Top 60 57

Musikkvideo[rediger | rediger kilde]

Videoen til «The Unforgiven» ble regissert av Matt Mahurin, som også regisserte videoen til deres fremtidige single, King Nothing. Videoen har to versjoner. Den normale versjonen har samme lengde som albumversjonen av sangen. Den andre versjonen er på ca. 15 minutter, og har en lang video etter den musikalske introen. Videoen hadde premiere 19. november på MTV.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]