Mario J. Molina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mario Molina
Mario Molina 1c389 8387.jpg
Mario Molina i Stockholm
Født 19. mars 1943
Mexico by, Mexico
Utdannet ved Universidad Nacional Autónoma de México, University of California, Berkeley
Doktorgradsveileder George C. Pimentel
Yrke kjemiker, ingeniør, universitetslektor
Nasjonalitet Mexikansk og amerikansk
Medlem av Det pavelige vitenskapsakademi
National Academy of Sciences
Mexican Academy of Sciences
Colegio Nacional
National Academy of Medicine
Utmerkelser storkorset av Isabella den katolskes orden, Presidentens frihetsmedalje, Nobelprisen i kjemi, NASA Exceptional Scientific Achievement Medal, Willard Gibbs-prisen, Tyler Prize for Environmental Achievement, Volvo miljøpris
Institusjoner UC San Diego
UC Irvine
JPL ved Caltech
MIT
Fagfelt Kjemi

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i kjemi
1995

Mario J. Molina (født 19. mars 1943 i Mexico by) er en amerikansk kjemiker og nobelprisvinner. Han ble tildelt Nobelprisen i kjemi sammen med Paul J. Crutzen og Frank Sherwood Rowland i 1995, for deres arbeid innen atmosfærekjemien, spesielt for å ha påvist sammenhengen mellom KFK-gass og nedbrytingen av ozonlaget.

I jordens atmosfære finnes det små mengder ozon, en gass hvis molekyler består av tre oksygenatomer (O3). Til tross for at ozon forekommer i små mengder, spiller den en ytterst fundamental rolle for livet på jorden. Ozonet, sammen med den vanlige oksygengassen (O2), absorberer størstedelen av sollysets ultrafiolette stråling og hindrer dermed den farlige strålingen i å nå jordoverflaten. Uten dette beskyttende ozonlaget i atmosfæren ville dyr og planter ikke kunne eksistere på land.

Crutzens, Molinas og Rowlands forskning klargjorde hvordan ozon ble dannet og brutt ned gjennom kjemiske prosesser i atmosfæren. De viste også hvor følsomt ozonlaget er mot påvirkning fra menneskelige utslipp av ulike gasser i atmosfæren. Gjennom å tidlig advare mot følgene av for eksempel ukontrollerte utslipp av freoner, startet de en debatt som senere ledet til en lovfestelse mot slike utslipp i mange land.

Molina ble i 2013 tildelt Presidentens frihetsmedalje.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]