Robert Curl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert Curl
Robert Curl crop 2009 CHAO.jpg
Født23. august 1933 (85 år)
Alice, Jim Wells County, Texas, USA
Utdannet ved Rice University, University of California, Berkeley, William Adams High School
Beskjeftigelse kjemiker, universitetslærer
Nasjonalitet USA
Medlem av National Academy of Sciences
American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser Nobelprisen i kjemi (1996), Alexander von Humboldt Fellow, James C. McGroddy Prize for New Materials (1992), Centenary Prize (1998), Humboldtprisen
InstitusjonerRice University,
Harvard University
FagfeltKjemi
Kjent forFulleren

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i kjemi
1996

Robert F. Curl jr. (født 23. august 1933 i Alice, Jim Wells County, Texas) er en amerikansk kjemiker og nobelprisvinner. Han ble tildelt Nobelprisen i kjemi i 1996 sammen med Harold Kroto og Richard Smalley, for deres oppdagelse av fullerener.

Curl Kroto og Smalley oppdaget to nye formler av karbon, der karbonatomene sitter i sluttede skall. Antallet karbonatomer i skallet kan variere og ytterligere fullerener har blitt oppdaget senere. De tidlige kjente formene av karbon var grafitt (to former), diamant (to former), kaoit og karbon (VI).

Fullerener dannes når gassifisert karbon kondenserer i en atmosfære av heliumgass. De gassifiserte karbonatomene slår seg sammen til grupper opp mot noen hundre karbonatomer. Gassen ledes inn i et vakuumkammer, der den ekspanderer og kjøles ned til noen grader over det absolutte nullpunkt. Det ble oppdaget at samlinger på 60 karbonatomer var spesielt stabile, noe som tydet på en molekylstruktur med høy symmetri. Det ble derfor foreslått at molekylene kunne være en såkalt avkortet ikosaeder, en polyeder med 20 regelbundne sekskanter og 12 regelbundne femkanter, lignende på mønsteret på fotball. Gjennom videre forskning på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet kunne Curl, Kroto og Smally vise at den foreslåtte strukturen var riktig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]