Alfred P. Sloan Foundation

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Alfred P. Sloan Foundation er en amerikansk filantropisk ideell organisasjon. Det ble etablert i 1934 av Alfred P. Sloan jr., den gang president og administrerende direktør i General Motors.

Sloan Foundation gir tilskudd for å støtte forskning og bredspektret utdanning knyttet til vitenskap, teknologi og økonomi. Stiftelsen er en selvstendig enhet, og har ingen formelle bånd til General Motors.[1] Per 31. desember 2011 beløp Sloan Foundations eiendeler seg til 1,65 milliarder amerikanske dollar.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Alfred P. Sloan årene (1934-1965)[rediger | rediger kilde]

I løpet av de første årene av Alfred P. Sloans presidentskap, viet Stiftelsen sine ressurser nesten utelukkende til utdanning i økonomi og næringsliv. Tilskudd ble gitt for å utvikle materialer for å forbedre high school og college undervisning i økonomi; for utarbeidelse og distribusjon av billig brosjyrer om de presserende økonomiske og sosiale spørsmål i tiden; for ukentlige radio utsendelsen av paneldiskusjoner om aktuelle emner i økonomi og relaterte emner; og for å etablere ett skatte institutt ved Wharton School  i University of Pennsylvania for å tolke ny skatter og nye trender i offentlig økonomi for den vanlige borger.

Med start i 1950, New York Universitys institutt for økonomiske forhold mottar årlige tilskudd til prosjekter som dreier seg om å utdanne offentligheten i økonomiske problemer, inkludert en serie med pedagogiske animerte kortfilmer gjennom Warner Bros. Animasjon med Sylvester og Elmer Fudd og regissert av Friz Freleng som illustrerer grunnleggende elementer av kapitalismen. Denne serien omfatter By Word of Mouse (1954), Heir-Conditioned, (1955) og Yankee Dood It (1956).

I løpet av Sloans presidentskap hadde stiftelsen også etablert flere programmer dedikert til å fremme forskning og utdanning innen naturvitenskap og teknologi, inkludert Science Research Fellowships, MIT Sloan Fellowships in Executive Development, Alfred P. Sloan Fund for Research in the Physical Sciences and the Alfred P. Sloan National Scholarship Project.

Stiftelsen har også gjort betydelige tilskudd til å finansiere en rekke store byggeprosjekter, blant annet grunnla den det som skulle bli Memorial Sloan-Kettering Cancer Institute og etablering av MIT Sloan School of Management.

Post-Sloan årene (1966-1989)[rediger | rediger kilde]

Fra slutten av 1960-tallet til 1989, gjorde stiftelsen hundrevis av store bevilgninger og investerte millioner av dollar i støtte til vitenskap, forskning og utdanningsprosjekter. I løpet av denne tiden, reorganiserte stiftelsen sin støtte til å inkludere spesielle programmer kalt "Particular Programs". Particular Programs i Nevrovitenskap og Kognitiv Vitenskap har bidratt til å etablere disse feltene som sammenhengende, selvstendig fag. I 1969, annonserte stiftelsen sin første Particular Program rettet mot bedre tilgangen for minoriteter til ledelses og medisinske yrker, senere skulle Particular Program fokusere på minoriteter til ingeniør og forvaltning.

I midten av 1970-tallet initierte stiftelsen et program for å øke evnen til journalister i aviser, nyhetsbyrå, magasiner, radio og tv til å tolke problemer i økonomi for allmennheten. Dette programmet ble senere utvidet til å omfatte vitenskap og teknologi sakene i tillegg til økonomi. I løpet av denne tiden  finansiert stiftelsen akademisk-nivå journalist treningsprogrammer på Woodrow Wilson School of Public and International Affairs ved Princeton University, bidro til etablering av Vannevar Bush Stipend i Public Understanding of Technology and Science ved MIT, og finansiert Harvard University School of Public Health til å etablere et årsstipend program for mid-karriere trykk- og kringkastingsjournalister om det vitenskapelige, den medisinske utviklingen, og offentlig helse.

Sloan Foundation har også gjort mange kommunale bidrag til stiftelsens egen by New York, inkludert tilskudd til Lincoln Center for the Performing Arts, Channel 13, New York Public Library, New York University, og the Fund for the City of New York.[3]

Gomory og Joskow presidentskaper (1989 til i dag)[rediger | rediger kilde]

I 1989, Ralph E. Gomory, en matematiker og tidligere Senior Vice President for Vitenskap og Teknologi ved IBM, ble utnevnt som stiftelsens femte president. Han var lengst president etter Alfred P. Sloan. Under hans ledelse, sponset stiftelsen forskning relevant for mange nasjonale saker. Under Gomory presidentskap, utvidet stiftelsen sin støtte av vitenskapelige forskningsprosjekter, hjalp med å finansiere programmer som for eksempel Sloan Digital Sky Survey, Census of Marine Life, Barcode of Life, Encyclopedia of Life, og den Deep Carbon Observatory, og plantet nye felt med vitenskapelig forskning, for eksempel syntetisk biologi og studiet av inneklimaet. Stiftelsen har også utvidet sin misjon til å inkludere emner som nettbasert læring, arbeidene familier, økonomisk forskning som er relatert til globalisering og Amerikansk konkurranseevne, og ytterligere kommunale problemer. I 2000 startet Sloan Foundation et nasjonalt program for å hindre bioterrorisme som har utviklet seg til å være generelt terrorisme beredskap, og har laget 40 tilskudd totalt over $17 millioner. Andre prosjekter nylig sponset i sin helhet eller i deler av Sloan Foundation er Encyclopedia of Life, Sloan Digital Sky Survey og Census of Marine Life, som inkluderer Ocean Biogeographic Informasjon System (OBIS).

I desember 2007 ble Gomory president emeritus og sluttet seg til Stern School of Business ved New York University som en forskende professor.

I 2008, Paul L. Joskow, en økonom og Professor i Økonomi og Ledelse ved MIT, ble utnevnt som stiftelsens sjette president.

Lederskap[rediger | rediger kilde]

Paul L. Joskow ble President i Alfred P. Sloan Foundation 1. januar 2008. Han er også Elizabeth and James Killian Professor i Økonomi, Emeritus ved MIT. Han fikk en BA ved Cornell University i 1968 og en Doktorgrad i Økonomi ved Yale University i 1972. Professor Joskow sluttet seg til MIT fakultet 1. juli 1972, og ble Professor Emeritus 1. september 2010. Han fungerte som Leder ved MIT Department of Economics fra 1994 til 1998 og var Direktør for MIT Center for Energy and Environmental Policy Research fra 1999 til og med 2007.

Ved MIT han var engasjert i forskning og undervisning på områdene industriell organisasjon, energi-og miljø-økonomi, konkurransepolicy, og offentlig regulering av industrien. Professor Joskow har skrevet eller redigert syv bøker og over 125 artikler og tekster på disse feltene. Hans tekster har vært i American Economic Review, Bell Journal of Economics, Rand Journal of Economics, Journal of Political Economy, Journal of Law and Economics, Journal of Law, Economics and Organization, International Economic Review, Review of Economics and Statistics, Journal of Econometrics, Journal of Applied Econometrics, Yale Law Journal, New England Journal of Medicine, Foreign Affairs, Energy Journal, Electricity Journal, Oxford Review of Economic Policy, og andre tidsskrifter og bøker.

Professor Joskow er en direktør i Exelon Corporation, en direktør i TransCanada Corporation, og styremedlem i Putnam Mutual Funds. Han er en styremedlem ved Yale University og medlem av Board of Overseers for Boston Symphony Orchestra. Han er styreleder for National Academies Board on Science, Technology and Economic Policy. Han har tidligere fungert som Styremedlem ved New England Electric System, State Farm Indemnity Company, National Grid, og Whitehead Institute of Biomedical Research. Professor Joskow har avlagt tjeneste ved U.S. EPA's Acid Rain Advisory Committee og på Environmental Economics Committee ved EPA' s Science Advisory Board. Han er medlem av Scientific Advisory Board ved Toulouse School of Economics. Han var President ved Yale University Council fra 1993-2006. Professor Joskow er en siste-President i IInternational Society for New Institutional Economics, en Distinguished Fellow ved Industrial Organization Society, en Fellow ved Econometric Society og ved American Academy of Arts and Sciences, og er medlem av Council on Foreign Relations.

Programmer[rediger | rediger kilde]

Alfred P. Sloan Foundation gir tilskudd i seks brede grener, kjent innad i stiftelsen som major program areas.

 • Grunnleggende forskning
 • Naturvitenskapelig utdannelse
 • Offentlig Forståelse av naturvitenskap
 • Økonomisk ytelse og livskvalitet
 • Utvalgte nasjonale problemer
 • Kommunale tiltak

Under banneren for å styrke den offentlig forståelse av vitenskap og teknologi, Stiftelsen har tildelt en serie med tilskudd til filmskapere siden 2003. Et eksempel er Alfred P. Sloan PrizeSundance Film Festival, som belønner filmskapere som lager filmer som fokuserer på vitenskap eller teknologi som et tema, eller viser en forsker, ingeniør, eller matematiker som en stor karakter. Dagens pengeverdi av prisen er $20 000. Stiftelsen gir også Alfred P. Sloan Foundation Feature Film Prize på $25.000 i Hamptons Film Festival og lignende tilskudd til Tribeca Film Institute. Stiftelsen gir også "Filmutviklings"-tilskudd for manus som passer beskrivelsen, "å skape og utvikle nye skript om vitenskap og teknologi og å sette dem i kommersiell produksjon i store studioer og nettverk."[4] Stiftelsen gir støtte til Museum of the Moving Image til å publisere Sloan Science & Film[5], som er en vert for et arkiv med alle Sloan-vinnende filmer og publiserer originalartikler om skjæringspunktet mellom vitenskap og film.

Sloan Work and Family Researchers Network støtter forskning og utdanning om arbeidende-familie problemer. Sloan Stipender er årlige tildelinger gitt til mer enn 100 unge forskere og universitetsfakulteter, til videre studier i realfag, økonomi, nevrovitenskap, informatikk, molekylærbiologisk og ocean sciences, blant andre disipliner. I mars 2008, ga stiftelsen en $3 millioner donasjon til Wikimedia Foundation, utgiveren av Wikipedia,[6][7][8] fornyet også i juli 2011.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ About the Sloan Foundation Arkivert 3. januar 2012 hos Wayback Machine.
 2. ^ «Sloan Foundation 2011 annual report» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 7. april 2016. Besøkt 29. juli 2016. 
 3. ^ Alfred P. Sloan Foundation History Arkivert 3. januar 2012 hos Wayback Machine.
 4. ^ Sloan Foundation Grants for film work. Arkivert 1. april 2009 hos Wayback Machine.
 5. ^ Sloan Science & Film
 6. ^ Sloan Foundation Support
 7. ^ Brian Bergstein. «The Associated Press: Sloan Foundation to Give Wikipedia $3M». Associated Press. Arkivert fra originalen 29. mars 2008. Besøkt 21. august 2012. 
 8. ^ Brian Bergstein (26 March 2008).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]