Frank Sherwood Rowland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frank Sherwood Rowland
F. Sherwood Rowland.jpg
Frank Sherwood Rowland i mai 2008
Født28. juni 1927
DelawareRediger på Wikidata
Død10. mars 2012 (84 år)
Newport BeachRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kjemiker, universitetslærer, forfatterRediger på Wikidata
Utdannet ved Ohio Wesleyan University, University of Chicago (19481952)Rediger på Wikidata
Doktorgrads-
veileder
Willard LibbyRediger på Wikidata
Nasjonalitet Amerikansk
Medlem av
6 oppføringer
Royal Society (2004), National Academy of Sciences (1978–), American Academy of Arts and Sciences, American Philosophical Society, American Association for the Advancement of Science, American Physical SocietyRediger på Wikidata
Utmerkelser Nobelprisen i kjemi (1995)
ArbeidsstedUniversity of California, Irvine
FagfeltKjemi
Kjent forOzonhull

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i kjemi
1995

Frank Sherwood Rowland (født 28. juni 1927 i Delaware, Delaware County, Ohio, død 10. mars 2012) var en amerikansk kjemiker. Han ble tildelt Nobelprisen i kjemi sammen med Paul J. Crutzen og Mario J. Molina i 1995, for deres arbeid innen atmosfærekjemien, spesielt for å ha påvist sammenhengen mellom KFK-gass og nedbrytingen av ozonlaget.

I jordens atmosfære finnes det små mengder ozon, en gass hvis molekyler består av tre oksygenatomer (O3). Til tross for at ozon forekommer i små mengder, spiller den en ytterst fundamental rolle for livet på jorden. Ozonet, sammen med den vanlige oksygengassen (O2), absorberer størstedelen av sollysets ultrafiolette stråling og hindrer dermed den farlige strålingen i å nå jordoverflaten. Uten dette beskyttende ozonlaget i atmosfæren ville dyr og planter ikke kunne eksistere på land.

Crutzens, Molinas og Rowlands forskning klargjorde hvordan ozon ble dannet og brutt ned gjennom kjemiske prosesser i atmosfæren. De viste også hvor følsomt ozonlaget er mot påvirkning fra menneskelige utslipp av ulike gasser i atmosfæren. Gjennom å tidlig advare mot følgene av for eksempel ukontrollerte utslipp av freoner, startet de en debatt som senere ledet til en lovfestelse mot slike utslipp i mange land.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]