Harold Kroto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Harry Kroto
Harold Kroto 1c389 8471.sweden.jpg
Harold Kroto
Født 7. oktober 1939
Wisbech, Cambridgeshire, England
Død 30. april 2016
Utdannelse University of Sheffield
Yrke kjemiker, universitetsprofessor
Nasjonalitet Storbritannia
Medlem av Royal Society
Utmerkelser Copleymedaljen, Nobelprisen i kjemi
Alma mater University of Sheffield
Fagfelt Kjemi
Kjent for Oppdagelse av fullerener

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i kjemi
1996

Harold W. Kroto (født 7. oktober 1939 i Wisbech i Cambridgeshire) er en britisk kjemiker og nobelprisvinner. Han ble tildelt Nobelprisen i kjemi i 1996 sammen med Robert Curl og Richard Smalley, for deres oppdagelse av fullerener.

Curl Kroto og Smalley oppdaget to nye formler av karbon, der karbonatomene sitter i sluttede skall. Antallet karbonatomer i skallet kan variere og ytterligere fullerener har blitt oppdaget senere. De tidlige kjente formene av karbon var grafitt (to former), diamant (to former), kaoit og karbon (VI).

Fullerener dannes når gassifisert karbon kondenserer i en atmosfære av heliumgass. De gassifiserte karbonatomene slår seg sammen til grupper opp mot noen hundre karbonatomer. Gassen ledes inn i et vakuumkammer, der den ekspanderer og kjøles ned til noen grader over det absolutte nullpunkt. Det ble oppdaget at samlinger på 60 karbonatomer var spesielt stabile, noe som tydet på en molekylstruktur med høy symmetri. Det ble derfor foreslått at molekylene kunne være en såkalt avkortet ikosaeder, en polyeder med 20 regelbundne sekskanter og 12 regelbundne femkanter, lignende på mønsteret på fotball. Gjennom videre forskning på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet kunne Curl, Kroto og Smally vise at den foreslåtte strukturen var riktig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]