John Pople

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
John Pople
John Anthony Pople.png
Født31. oktober 1925
Burnham-on-Sea, Somerset, England
Død15. mars 2004 (78 år)
Chicago, Illinois, USA
Utdannet ved Trinity College (1943–1945), University of Cambridge, Bristol Grammar School (1936–1943)
Doktorgradsveileder John Lennard-Jones
Beskjeftigelse matematiker, kjemiker, universitetslærer
NasjonalitetStorbritannia
Medlem avRoyal Society
International Academy of Quantum Molecular Science
American Academy of Arts and Sciences
Australian Academy of Science
Utmerkelser Nobelprisen i kjemi (1998)
InstitusjonerNorthwestern University
Carnegie Mellon University
University of Cambridge
National Physical Laboratory
FagfeltTeoretisk kjemi
Kvantekjemi
Beregningskjemi
Kjent forBeregningsmetoder innen kvantekjemien

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i kjemi
1998

John Anthony Pople (født 31. oktober 1925 i Burnham-on-Sea i Somerset i England, død 15. mars 2004 i Chicago i Illinois i USA) var en engelsk kjemiker og nobelprisvinner i kjemi i 1998. Han ble tildelt prisen for sin "utvikling av kvantekjemisk beregningsmetodikk". Han delte prisen med amerikaneren Walter Kohn.

Han fikk sin Ph.D. i matematikk ved Cambridge, England, i 1951. I 1964 ble han professor i kjemisk fysikk ved Carnegie-Mellon University, Pittsburgh, USA og videre professor i kjemi ved Northwestern University, USA i 1986, der han arbeidet fram til sin død. Kjemikerne har lenge søkt etter metoder for å kunne forstå hvordan bindningen mellom atomene i molekyler fungerer. Kvantemekanikkens framvekst innen fysikken, åpnet nye muligheter, men bruken innen kjemien var ikke like vellykkede, fordi matematikken ble for komplisert for så store systemer som molekyler. Da datamaskiner begynte å benyttes for beregninger på 60- og 70-tallet skjøt utviklingen av kvantekjemien fart igjen.

John Pople ble belønnet for å ha utviklet beregningsmetoder, som gjør det mulig å teoretisk studere molekyler, deres egenskaper og hvordan de samvirker i kjemiske reaksjoner. Disse metoder utgår fra kvantemekanikkens grunnleggende lover. Pople gjorde sine beregningsmetoder lett tilgjengelig for forskerne gjennom å konstruere et dataprogram, GAUSSIAN. Dets første versjon ble publisert i 1970. Programmet har siden blitt videreutviklet og benyttes i dag av tusentalls kjemikere ved universitet og industri rundt om i verden.

Priser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]