Margaret av York

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Margaret av York.

Margaret av York, gjennom ekteskap av Burgund (født 3. mai 1446, død 23. november 1503) var hertug Karl I av Burgunds tredje kone.

Hun ble født på Fotheringay Castle i Northamptonshire, England, og var datter av Richard Plantagenet, 3. hertug av York og Cecily Neville.

Burgund[rediger | rediger kilde]

Den 9. juli 1468 giftet hun seg med Karl I av Burgund. Ekteskapet ble inngått av dynastiske årsaker, for å styrke alliansen mellom England og Burgund. Det hadde blitt utsatt i lang tid av Karls fiende Ludvig XI av Frankrike, som forsøkte å gifte bort alle medlemmer av Huset Valois. Bryllupet var ekstravagant selv etter det burgundiske hoffets standarder. Margaret bar under seremonien en krone med perler og Yorks hvite rose i emalje, mellom bokstavene i navnet hennes i røde, hvite og grønne bokstaver i emalje og et sammentvinnet monogram med C og M i gull. Kronen er bevart i skattkammeret i katedralen i Aachen. Bryllupet blir hvert år gjenskapt for besøkende i Brugge.

Paret fikk ingen barn, men hun var en kjærlig stemor for Marie de Bourgogne, som var datter av hertugen og Isabelle av Bourbon og arving til hans besittelser. I 1482 døde Marie i en rideulykke, og Margaret tok seg av hennes to små barn, Philippe og Margaret; deres far var Maximilian von Habsburg.

Margaret døde i Mechelen i Belgia.

Huset York[rediger | rediger kilde]

Etter brødrene Edvard IV og Rikard III av England var døde støttet hun alle forsøk på å styrte Henrik VII, inkludert de falske tronkreverne Lambert Simnel og Perkin Warbeck.

Kunstnerpatronat[rediger | rediger kilde]

Hun bestilte en rekke verker, hvorav Visjoner av Tondal av Simon Marmion, som nå er i Getty Museum, er det mest kjente.

Hun var også beskytter for William Caxton, som introduserte trykkekunsten i England. Den eneste bevarte kopien av The Recuyell of the Histories of Troy, som i 1475 ble den første engelskspråklige boken som ble trykket, har en spesiallaget gravering som viser Caxton som overleverer et eksemplar til Margaret.