George Plantagenet, 1. hertug av Clarence

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
George Plantagenet, 1. hertug av Clarence

George Plantagenet (født 21. oktober 1449, død 18. februar 1478) var tredje sønn av Richard Plantagenet, 3. hertug av York og Cecily Neville, og yngre bror av Edvard IV av England. Han var hertug av Clarence og jarl av Warwick. Han spilte en viktig rolle under rosekrigene, men huskes antagelig best som den som i William Shakespeares stykke Richard III ble druknet i en vintønne.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

George ble født i Dublin, på den tiden hvor hans far hadde begynt å bruke navnet Plantagenet for å vise at han stammet fra Henrik II når han utfordret Henrik VI av England.

Hertug, jarl[rediger | rediger kilde]

Faren falt i 1460, og i 1461 ble hans bror kronet som Edvard IV. George ble samme år utnevnte til hertug av Clarence. 11. juli 1469 giftet han seg med Isabella Neville, datter av Richard Neville, 16. jarl av Warwick. Etter hans død i 1471 ble George jarl av Warwick de iure uxoris («etter hustruens rett»).

Clarence hadde aktivt støttet sin eldre brors krav på tronen, men etter at han giftet seg begynte han å tenke i andre baner. Da hans svigerfar Warwick allierte seg med Margaret av Anjou reiste han sammen med sin kone for å treffe ham. Hun fikk deres første barn, som døde etter kort tid, den 16. april 1470 ombord på et skip utenfor Calais. Kort tid etter innså Clarence at hans lojalitet til svigerfaren var malplassert, for Warwick giftet bort sin yngre datter Anne til Edward av Westminster, Henrik VIs arving. Det ble dermed tydelig at han ikke tenkte seg Clarence på tronen, så hertugen gikk tilbake til å støtte sin bror.

Warwick forsøkt på å få Henrik VI tilbake på tronen lyktes bare en kort tid, og han falt som nevnt i 1471. George ble tatt i nåde, men fikk en ny rival i sin bror Richard, hertug av Gloucester, som giftet seg med Anne Neville etter at Edward av Westminster falt. Nevillesøstrene var konkurrenter om den enorme arven som ville komme når deres mor døde, og brødrene kjempet om å posisjonere seg for å få tak i arven; Richard gikk av med seieren.

Fengsling og henrettelse[rediger | rediger kilde]

I 1478 gikk ble Clarence arrestert for å konspirere mot sin bror Edvard IV. Han ble plassert i Tower of London, og stilt for rettet anklaget for høyforræderi. Etter å ha blitt dømt ble han henrettet, i det som ble kalt en «privat henrettelse». Tradisjonen forteller at han ble druknet i en tønne Malvasiavin. Det er mulig at historien startet som en spøk, ettersom Clarence var kjent for å drikke mye, men en vintønne av den type som ble brukt på denne tiden rommet mer enn 400 liter, og alkoholdunsten fra en åpen tønne var nok til at man mistet bevisstheten hvis man lente seg over den. Et skjelett som det antas er hans ble senere gravet opp, og det er ingen tegn til halshugning, som var den vanligste måten å henrette adelige på.

Hans kone Isabella døde før ham, i 1476, og de er gravlagt sammen i Tewkesbury Abbey i Gloucestershire. To barn overlevde dem, Margaret og Edward, og de ble tatt hånd om at sin tante Anne Neville inntil hun døde i 1485, da Edward var ti år gammel.


Forgjenger:
 Ny opprettelse 
Hertug av Clarence
Etterfølger:
 Inndratt 
Forgjenger:
 Richard Neville 
Jarl av Warwick
Etterfølger:
 Edward Plantagenet