Picardie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Picardie

Flagg

Våpen

Kart over Picardie

Land Frankrike Frankrike
Status Region
Adm. senter Amiens
Areal 19 399 km²
Befolkning 1 914 844 (2010)
Bef.tetthet 98,7 innb./km²

Koordinater: 49°30′N 2°50′Ø Picardie er en region i Nord-Frankrike, øst for Normandie og nord for Paris. Regionen består av departementene Aisne, Oise og Somme. Hovedstad er Amiens. Regionens korte kyststripe består i hovedsak av sandstrender. Regionen har (2010) i overkant av 1,9 millioner innbyggere.[1] Etter planen skal regionen slås sammen med Nord-Pas-de-Calais fra 1. januar 2016.[2] Det foreløpige navnet på den nye regionen er Nord-Pas-de-Calais-Picardie.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Picardie ligger nord i Frankrike, og har kystlinje mot Den engelske kanal i nord-vest. I nord ligger Frankrikes nordligste region Nord-Pas-de-Calais, i øst ligger Champagne-Ardenne, i sør Île-de-France og i vest Haute-Normandie. Picardie strekker seg fra de lange sandstrendene ved utløpet av Somme i vest til skoger og beitemarker i Thiérache i øst. Ned mot Paris finner man slott som Château de Chantilly, og i sør vinmarkene på grensen mot Champagne.

Historie[rediger | rediger kilde]

I nyere tid er serien av slag som ble utkjempet ved Somme under den første verdenskrig de mest kjente historiske hendelsene som har funnet sted i området. Fra september 1914 til august 1918 ble fire større slag mellom britiske, franske og tyske styrker utkjempet på markene nord i Picardie, det mest kjente var Slaget ved Somme.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Populations légales 2010 des régions». INSEE. Besøkt 19. juni 2013. 
  2. ^ «Réforme territoriale : la nouvelle carte des 13 régions définitivement adoptée par le Parlement», Francetvinfo

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Potter, David (1993): War and Government in the French Provinces: Picardy 1470-1560. Cambridge University Press.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]