Elskers knute

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Elskers knute strammet sett fra begge sider, og ustrammet

En elskers knute er en måte å binde to parallell tau sammen.

Egenskaper og bruk[rediger | rediger kilde]

Strammet elskers knute fremstår som en tykkere punkt i tauparet.

Knuten er veldig kompakt, rund, og innesluttet slik at den kan tenkes å symbolisere et elskende par i stram klem.

Knuten er sikker men vanskelig å løsne.

Elskers knute benyttes ofte som ledd i en kjede av tau-par, slik som i man henger på hull bakerst i skaft for kniv og annet verktøy for å forlenge grep, eller mulighet for å henge den opp på ønsket høyde.

Det har vært en tradisjon hvor elskers knute ble benyttet som en symboltung forlovelsesring. Ringen består da av to edelmetallring som utformer en krone av ustrammet elskers knute slik at ringene er bevegelige i forhold til hverandre, men kan ikke løsnes fra hverandre.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Elskers knute kan utformes ved å lage en ustrammet enkel knute på den ene tauet, for deretter veve inn det andre tauet slik at

  • det andre tauet kommer inn i knuten ved siden av den første og går ut ved siden av den første
  • det andre tauet utformer også en ustrammet enkel knute med buen på utsiden av det første tauets knute, og surredelen innenfor
  • type for det andre tauets enkel knute (overhånd eller underhånd) bestemmes slik at tauenes inngang og utgang skjer mellom buene.

Tauparet går inn i knuten side ved side, og kommer ut av knuten også side ved side, men de har byttet plass underveis gjennom den strammede knuten. Starter man fra det flate ustrammede knuten i bildet, hvor tauene kommer ut slik de kom inn, snur strammingen med andre ord endene 180 grader i forhold til tampene.