Gravering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Krystallbolle med inngravert dekormotiv i glasset gitt som gave til den amerikanske presidenten Barack Obama i 2009. Bilde og tekst er her håndgravert av en glasskunstner.

Gravering er en håndverksteknikk og kunstform der en risser eller skjærer inn mønstre, bilder, skrift og tegn i en overflate eller gjenstand av metall, glass, stein, tre, bein, perlemor, plast eller andre harde materialer. Sporene i flaten kan bli en dekorasjon eller innskrift i et sølv- eller gullsmedarbeid, i glasskunst, eller på et skilt, men kan også danne en tegning i en grafisk trykkplate som en kan trykke på papir.

Håndverkeren som utfører graveringsarbeid, kalles en gravør. Gravøren kan også modellere støpeformer til for eksempel medaljer og mynter. Gravering gjøres ved hjelp av verktøy som stikler, meisler og gravernåler. Til glass bruker en små, roterende kobberhjul. Siden 1800-tallet har det kommet flere mekaniske metoder og maskiner som har overtatt for mye av det gamle håndverket, for eksempel elektro- og lasergravering.

Gravering i grafikk[rediger | rediger kilde]

Originaltegning av John Tenniel til en illustrasjon i Alice i Eventyrland (1865) og en gravering av samme motiv for å reprodusere tegningen i den trykte boka (i en tyskspråklig utgave). Gravøren er her en grafisk håndverker som har overført kunstnerens tegning til en gravert trykkplate eller klisje i form av et kobberstikk (kopperstikk), en reproduksjonsteknikk som var vanlig i flere hundre år. Kunstnerens signatur sees nederst til høyre på det endelige avtrykket i boka, gravørens til venstre. Originaltegning av John Tenniel til en illustrasjon i Alice i Eventyrland (1865) og en gravering av samme motiv for å reprodusere tegningen i den trykte boka (i en tyskspråklig utgave). Gravøren er her en grafisk håndverker som har overført kunstnerens tegning til en gravert trykkplate eller klisje i form av et kobberstikk (kopperstikk), en reproduksjonsteknikk som var vanlig i flere hundre år. Kunstnerens signatur sees nederst til høyre på det endelige avtrykket i boka, gravørens til venstre.
Originaltegning av John Tenniel til en illustrasjon i Alice i Eventyrland (1865) og en gravering av samme motiv for å reprodusere tegningen i den trykte boka (i en tyskspråklig utgave). Gravøren er her en grafisk håndverker som har overført kunstnerens tegning til en gravert trykkplate eller klisje i form av et kobberstikk (kopperstikk), en reproduksjonsteknikk som var vanlig i flere hundre år. Kunstnerens signatur sees nederst til høyre på det endelige avtrykket i boka, gravørens til venstre.

Grafiske teknikker der kunstneren benytter gravering, er for eksempel kobberstikk, xylografi, radering og stålstikk, metoder der bildet på litt forskjellige måter blir risset inn i ei trykkplate før den blir påført trykksverte og overført som et avtrykk til et papir.

Ordet gravering brukes både om selve teknikken og om den graverte tegningen eller det som er gravert. I grafisk kunst kan gravering også kalles en gravyr(e) eller et stikk, og betegner både en gravert trykkplate og avtrykket av den.

Mens gravering på norsk særlig brukes om grafikk fra metallplater, oftest kobberstikk, brukes det engelske engraving litt bredere og også om tradisjonelle tresnitt.

Gravering av grammofonplater[rediger | rediger kilde]

Gravering omfatter også den mekaniske metoden å risse et spor i en originalplate når en lager grammofonplater.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]