Anthony Woodville, 2. jarl Rivers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Anthony Woodville (født ca. 1442, død 25. juni 1483) var andre jarl Rivers, tilknyttet det engelske hoffet og forfatter.

Han var eldste sønn av Richard Woodville, 1. jarl Rivers og Jacquette av Luxembourg. Som sin far var han under rosekrigene først lancastrianer, og kjempet for Lancaster i slaget ved Towton, men senere ble han yorkist.

I 1464 giftet hans søster Elizabeth Woodville seg med Edvard IV av England, og flere av hennes slektninger ble sentrale rådgivere for kongen. I 1469 døde faren, og Anthony arvet jarl-tittelen. Da Edvard i 1470 måtte gå i eksil ble Rivers med, og neste år ble han med tilbake til England. Han ble såret i slaget ved Barnet.

I 1473 ble Rivers utnevnt til guvernør for prinsen av Wales' hushold. Da kongen døde i 1483 fulgte han den unge Edvard V mot London. Men de ble avskåret av hertugen av Gloucester, som fengslet jarlen, og fikk ham halshugget for å fjerne alle som kunne stå i veien for hans plan om å kreve tronen.

Rivers var en lærd mann, og en av de første bøkene som ble trykket i England, muligens den aller første, var hans oversettelse fra fransk av Filosofenes ordspråk; den ble trykket av William Caxton i 1476.


Forgjenger:
 Richard Woodville 
Jarl Rivers
Etterfølger:
 Richard Woodville