Liste over elver i USA

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over nedbørsområder og elver i USA. Grensene mellom nedbørsområder, de såkalte «continental divides», er markert med rød strek.

Liste over elver i USA er en liste over større elver i USA, inklusive elver som krysser eller tangerer grensen til Canada, ordnet etter hvilket nedbørsområde de tilhører og etter lengde. Her er elver av mer enn 500 km lengde medregnet, da dette omfatter storparten av alle større vassdrag i landet.

Elvene i USA omfatter noen av verdens lengste vassdrag. USAs geologiske historie har skapt et stort mangfold av landskaps- og elvetyper. Det geologisk stabile sentralområdet domineres helt av Mississippibekkenet, som med sitt nedbørfelt på 3,2 millioner km² drenerer en tredjedel av landets areal. Tar man med elvene som renner ut i Mexicogulfen inklusive elvene i Texas, utgjør dette sørvendte nedbørsområdet mer enn halve USAs areal. Bekkenet er flatt og preget av løsmasser som er lagt opp og vasket ut av elvene, fallhøyden er lav og gir lite potensial for vannkraft.

På østkysten preges landskapet av den kaledonske fjellkjedefolding, hvor det laurentiske kontinentet støtte sammen med dagens Nord-Europa og skapte tette foldestrukturer som løper fra sørvest til nordøst. Foldingen styrer elveløpenes retning, og elvene er korte. I nordøst utgjør St. Lawrence-bekkenet et unntak fra de geologiske hovedmønstrene – dette østgående vassdraget oppsto da enorme mengder smeltevann i Lake Agassiz brøt igjennom de smeltende ismassene under yngre dryas for snart 13 000 år siden, og gravde seg ut til Nord-Atlanteren. Foruten å kjøle ned verdens klima og forstyrre Golfstrømmen, skapte hendelsen St. Lawrence-elva med et av verdens yngste, men stabile nedbørsområder på drøye 1 million km².

I vest ligger et av verdens største høyland mellom Rocky Mountains og Sierra Nevada, med rom for lange, men ganske vannfattige elver med store nedbørfelt. De store høydeforskjellene skaper her store potensialer for vannkraft, som man ikke ser andre steder i landet. De nordgående elvene til Hudsonbukta ligger i det alt vesentlige på canadisk side av grensen.

Elver ordnet etter nedbørsområder[rediger | rediger kilde]

Colorados nedbørfelt
Yukons nedbørfelt
Columbias nedbørfelt
St. Lawrence-bekkenet
Mississippibekkenet er USAs største nedbørsområde
Rio Grandes nedbørfelt

Elvene oppgis fra Californiabukta i sørvest og deretter med klokken til Mexicogulfen i sørøst. Mississippi-Missouri regnes her som én elv, men elvene Mississippi og Missouri er også inkludert i listen. Sideelver til canadiske elver som munner ut i Canada, står i kursiv. Viktige elver som i denne lista også har oppgitt en eller flere underordnede sideelver, står i fete typer.

Colorado (fra nord mot sør)[rediger | rediger kilde]

Stillehavet (fra sør mot nord)[rediger | rediger kilde]

Hudsonbukta[rediger | rediger kilde]

St. Lawrence-bekkenet (fra vest mot øst)[rediger | rediger kilde]

Atlanterhavet (fra nord mot sør)[rediger | rediger kilde]

Mexicogulfen (fra øst mot vest)[rediger | rediger kilde]

Elver i USA etter lengde[rediger | rediger kilde]

Missouri
Mississippi
Yukon
Rio Grande
Arkansas
Columbia
Red River
Snake River

Listen nedenfor oppgir alle USAs vassdrag og sideelver av mer enn 500 km lengde. Elvene er rangert i USA («Rang nasj») og globalt («Rang glob») målt etter lengde (km), og med angivelse av vassdragets nedbørsområde (km²). Mississippi-Missouri regnes her som én elv som er rangert globalt. Elvene Mississippi og Missouri er også inkludert i listen og gis selvstendig rangering nasjonalt. Disse to elvene er dessuten oppgitt med den globale rangering de ville hatt dersom de ble målt hver for seg. Det samme gjelder Alabama-Coosa, Kansas-Republican, og North/South Platte, som har oppgitt teoretisk global rangering i kursiv, mens hver enkelt sideelv også er oppgitt og rangert.

Med nedbørfelt menes det areal som blir drenert (nedbørsområdet) av elven inklusive bielver. Hovedelver står oppført i fete typer, mens sideelver står oppført i kursiv. Lengde angir normalt total lengde av vassdraget, men mange av vassdragene er sammensatt av ulike elver hvor hovedelven tidvis bare utgjør en (nederste) del av hele elveløpet – her er disse da oppgitt med lengden av hele vassdraget.

  • Rubrikken «Elveløp (delstat)» inneholder den standard bokstavkode alle USAs stater benytter. Fører du pekeren over koden, vises navnet på delstaten.
  • Dersom dette ikke virker, henviser vi til denne tabellen.
Rang
nasj
Rang
glob
Navn Lengde
(km)
Nedbørfelt
(km²)
Munning
Elveløp
(delstat)
1 4 Mississippi-Missouri 6 300 3 225 000 Mexicogulfen
1 14 Missouri 4 090 1 371 000 Mississippi MT, ND, SD, NE, IA, KS, MO
2 20 Mississippi 3 730 1 854 000 Mexicogulfen MN, WI, IA, IL, MO, TN, KY, MS, AL, LA
3 20 Yukon 3 700 832 700 Beringstredet Canada, AK
4 25 St. Lawrence 3 058 1 030 000 Atlanterhavet Canada, NY
5 26 Rio Grande 3 034 607 965 Mexicogulfen NM, TX, Mexico
6 45 Arkansas River 2 348 505 000 Mississippi CO, KS, OK, AR
7 51 Colorado River 2 333 629 100 Stillehavet CO, AZ, Mexico
8 52 Columbia 2 250 668 200 Stillehavet Canada, WA, OR
9 54 Red 2 190 169 890 Mississippi TX, OK, AR, LA
10 73 Snake River 1 670 280 000 Columbia WY, ID
11 82 Platte 1 593 233 100 Missouri CO, WY, NE
11 87 Ohio River 1 579 490 601 Mississippi PA, WV, OH, KY, IL
12 90 Pecos 1 490 115 000 Rio Grande NM, TX
13 93 Colorado (Texas) 1 439 103 341 Mexicogulfen TX
14 108 Brazos 1 350 116 000 Mexicogulfen TX
15 122 Canadian 1 248 122 701 Arkansas NM, TX, OK
16 127 Alabama-Coosa 1 200 115 000 Mexicogulfen GA, AL
17 128 Kansas River-Republican 1 196 155 000 Missouri KS
17 128 Milk River 1 173 61 642 Missouri Canada, MT
18 129 Green River 1 160 115 903 Colorado CO
19 132 James River 1 143 27 020 Missouri ND, SD
20 135 Trinity 1 140 46 100 Mexicogulfen TX
21 142 Cimarron 1 123 46 565 Arkansas ND, SD
22 145 Sacramento 1 110 69 930 Stillehavet CA
23 146 Cumberland 1 107 46 830 Ohio River KY, TN
24 148 White River 1 102 71 911 Mississippi AR, MO
25 151 North Platte 1 090 80 755 Platte CO, WY, NE
26 152 Yellowstone 1 080 181 300 Missouri MT, WY
27 154 Potomac 1 070 38 000 Atlanterhavet WV, VA, DC
28 159 Kuskokwim 1 050 120 000 Beringstredet AK
29 160 Tennessee River 1 049 105 870 Mississippi TN, AL, MS, KY
30 162 Gila 1 044 212 380 Colorado NM, AZ
31 Ouachita 974 67 000 Mississippi AR, LA
32 Tanana 915 118 000 Yukon AK
33 Porcupine 915 61 530 Yukon AK
34 Little Missouri 901 13 000 Missouri WY, MT, ND
35 Smoky Hill River 901 31 673 Kansas River KS
36 Sabine 893 25 267 Mexicogulfen TX, LA
37 Red River of the North 877 287 500 Winnipegsjøen MN, ND, Canada
38 Pend Oreille-Clark Fork 855 64 750 Columbia MT, ID, WA
39 Des Moines River 845 31 080 Mississippi LA
40 Koyukuk 805 155 400 Yukon AK
41 Innoko 805 6 500 Yukon AK
42 Chattahoochee 800 51 300 Mexicogulfen GA, AL, FL
43 Pearl River 781 22 990 Mexicogulfen MS, LA
44 Wabash 764 103 500 Ohio River OH, IN, IL
45 Altamaha 755 36 260 Atlanterhavet GA
46 Bighorn River 742 135 000 Yellowstone MT, WY
47 Neosho 740 31 000 Arkansas KS, OK
48 South Platte 720 62 738 Platte CO, NE
49 Washita 720 23 585 Red River TX, OK
50 Susquehanna 715 71 225 Atlanterhavet PA, MD
51 Roanoke 710 25 700 Atlanterhavet VA, NC
52 North Canadian 708 37 738 Canadian CO, TX, OK
53 Santee 708 64 500 Atlanterhavet NC, SC
54 St. Francis 700 19 554 Mississippi MO, MS
55 Wisconsin River 692 31 805 Mississippi WI
56 Niobrara 692 33 700 Missouri WY, NE
57 Pee Dee River 690 19 350 Atlanterhavet NC, SC
58 Salmon River 684 36 260 Snake ID
59 Noatak 684 26 300 Beringstredet AK
60 Republican 679 64 560 Kansas CO, NE, KS
61 Neches 669 25 926 Mexicogulfen TX
62 Kanawha - New River 661 31 691 Ohio River NC, VA, WV
63 James River 660 27 019 Atlanterhavet VA
64 Connecticut River 655 29 100 Atlanterhavet NH, MA, CT
65 San Juan River 640 64 560 Colorado CO
66 Kentucky River - North Fork 618 18 000 Ohio River KY
67 Stikine 610 52 000 Stillehavet Canada, AK
68 Powder 604 59 000 Yellowstone WY, MT
69 Green River (Kentucky) 595 24 000 Ohio River KY
70 Osage River 580 39 627 Missouri KS, MO
71 Bear 560 3 280 Store Saltsjø WY, ID, UT
72 Colville 560 70 000 Nordishavet AK
73 Minnesota River 534 38 205 Mississippi SD, MN
74 Big Black 531 8 800 Mississippi MS
75 San Joaquin 530 83 000 Stillehavet CA
76 Iowa River 529 12 110 Mississippi IA
77 Allegheny 523 29 992 Ohio River PA
78 White River (Sør-Dakota) 523 26 400 Missouri NE, SD
79 Kaskaskia 515 14 950 Mississippi IL
80 Licking 515 9 935 Ohio River KY
81 Hudson 507 36 260 Atlanterhavet NY
82 Nueces 507 43 820 Mexicogulfen TX
83 Little Colorado 507 73 160 Colorado NM, AZ
84 Susitna 504 52 000 Stillehavet AK
85 St. Johns River 500 Atlanterhavet FL

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Innlandselv ved Store Saltsjø, og er ei elv som ikke renner ut i havet.
  2. ^ Innlandselv i nordvestre Nevada, og er ei elv som ikke renner ut i havet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]