Tennessee (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tennessee
John Ross-brua over Tennessee-elva i Chattanooga.
LandUSAs flagg USA
DelstaterKentucky, Tennessee, Mississippi, Alabama
Lengde1 049 km
Nedbørfelt105 870 km²
Middelvannføring2 000 /s
StartSamløp French Broad og Holston ved Knoxville
MunningSamløp med Ohio ved Paducah
Kart
Tennessee
35°57′33″N 83°51′01″V

Tennessees nedbørfelt

Tennessee er ei elv i delstatene Kentucky, Tennessee, Mississippi og Alabama i USA. Den er den største sideelva til Ohio, og er rundt 1 049 km lang. Elva var tidligere kjent under navnet Cherokee River.

Elva dannes ved samløpet mellom elvene Holston og French Broad øst for Knoxville. Fra Knoxville renner den mot sørvest gjennom den østlige delen av delstaten Tennessee, forbi byen Chattanooga og inn i Alabama. Den krysser over den nordlige delen av Alabama og danner deretter grense mellom Alabama og Mississippi over en kort strekning i den oppdemmede Pickwicksjøen (Pickwick Lake), før den igjen renner inn i Tennessee. Tennessee-Tombigbee-kanalen, et av U.S. Army Corps of Engineers prosjekter, som muliggjør skipstrafikk på elva Tombigbee og gjennom dette forbindelse til havnebyen Mobile, munner ut i Tennessee nær grensa mellom delstatene Tennessee, Alabama og Mississippi. Kanalen reduserer seilingsavstanden fra Tennessee, Nord-Alabama og det nordlige Mississippi til Mexicogolfen med flere hundre kilometer. Den nedre delen av Tennessees løp ligger i Kentucky, og elva munner ut i Ohio ved Paducah.

Langs elva ligger mange demninger, hovedsakelig prosjekter i regi av Tennessee Valley Authority (TVA). Plasseringen av Kentuckydemningen i Tennessee og Barkleydemningen i elva Cumberland førte direkte til dannelsen av Land Between the Lakes («landet mellom innsjøene»). En skipskanal ved Grand Rivers knytter sammen reservoarene bak de to demningene. Kanalen muliggjør en kortere reise for trafikk fra Tennessee til mesteparten av Ohio-elva, og for trafikk på vei ned Cumberland mot Mississippi.

Større byer langs elva[rediger | rediger kilde]