Store Saltsjø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Store Saltsjø (engelsk: Great Salt Lake) er en endorheisk innsjø i Utah. Den dekker ca. 4400 km², men vannhøyden varierer fra år til år. I 1963 var vannstanden på sitt laveste og sjøen dekket bare ca. 1529 km², mens den i 1987 dekket 5311 km², som er rekorden idag. På grunn av at den eneste måten vann forsvinner er fordamping har sjøen fått kallenavnet «America's Dead Sea» (Amerikas dødehav).

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Store Saltsjø var en gang i tiden en del av Bonnevillesjøen, som var på størrelse med Michigansjøen og mye dypere. Bonnevillesjøen var rundt 10 ganger større og rundt 305 meter dyp. Den dekket store deler av dagens Utah og små deler i Idaho og Nevada i istiden for mellom 32 000 og 14 000 år siden. Da klimaet forandret seg begynte den store Bonnevillesjøen å tørke opp, og det eneste som ble igjen etter den enorme sjøen var Store Saltsjø, Utahsjøen, Seviersjøen, Rushsjøen og Lille Saltsjø.

Øyer[rediger | rediger kilde]

Antelope Island er den største øya i Store Saltsjø og er en egen nasjonalpark.

USA-stubbDenne USA-relaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.